BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İşsizliğin düşmesi biraz zorlu bir süreç

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kadınlar başta olmak üzere iş gücüne daha fazla insanın girdiğini belirterek, “Biz batılı diğer ülkeler gibi ...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kadınlar başta olmak üzere iş gücüne daha fazla insanın girdiğini belirterek, “Biz batılı diğer ülkeler gibi değiliz, sadece mevcut işsizlere iş bulmuyoruz, hızla iş gücü piyasasına giren ve nüfus artışımızın oldukça üstünde olan yeni katılımlara da iş bulmaya çalışıyoruz. Bu anlamda biz de işsizliğin düşmesi biraz daha zorlu bir süreç” dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dün açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Bakan Yılmaz, Swiss Otel’de bu yıl beşincisi düzenlenen Yeşil İş Sürdürülebilir İş Buluşması’na katıldı. Bakan Yılmaz, toplantı sonrası basın mensuplarını yanıtlayarak dün açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi.
Bakan Yılmaz, geçen yıldan bu yana bakıldığında bir miktar işsizlik oranlarında artış görüldüğünü belirterek şunları söyledi: "Ancak istihdama baktığınızda Türkiye’de 742 bin iş oluşmuş. İşlerin 800 binden fazlası tarım dışı alanlarda oluşmuş. Tarımda bir miktar azalma olmuş ancak diğer alanlarda bir yılda 800 bin iş imkanı oluşmuş. Küresel krizi düşündüğünüzde bu gerçekten büyük bir başarıdır."
Avrupa’da bugün işsizliğin yüzde 12, bazı ülkelerde yüzde 25 civarında olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Genç işsizliğe baktığınızda yine bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 50’lere ulaşmış durumda. Türkiye’nin son 3-4 yıllık dönemine baktığınızda küresel krizin en tepe noktasına yani 2009’un ilk çeyreğinden bugüne baktığınızda 4 milyonun üzerinde yeni istihdam oluştuğunu görüyorsunuz. Bunu bir taraftan büyüyerek sağladık. Türkiye son 3 yılda yüzde 6,7 büyüdü. Bu sene yüzde 4 civarında bir büyüme tahmin ediyoruz. Bu istihdam dostu bir büyüme oldu. Aynı süreçte iş gücüne katılımda hızlı bir artış oldu. Kadınlar başta olmak üzere iş gücüne daha fazla insanın girdiği görülüyor. Dolayısıyla biz batılı diğer ülkeler gibi değiliz, sadece mevcut işsizlere iş bulmuyoruz, hızla iş gücü piyasasına giren ve nüfus artışımızın da oldukça üstünde olan yeni katılımlara da iş bulmaya çalışıyoruz. Bu anlamda biz de işsizliğin düşmesi biraz daha zorlu bir süreç. Ama buna rağmen Türkiye çok başarılı. Birçok ülkede ciddi işsizlik artarken, net istihdam kayıtları düşerken, ülkemizde istihdam yükseliyor. Dünkü açıklamada 26,3 milyon oldu çalışan sayısı. Bu önümüzdeki dönemde daha da artacak.”
Bakan Yılmaz, yatırım teşvikleriyle eleştirilere ilişkin şu bilgileri verdi: “2009’dan itibaren teşviklerde yeni bir yapıya geçtik. Tüm Türkiye’yi kapsayan bir sistem aslında bu bir kampanya. Çok ciddi teşvikler sunuyoruz. Özellikle altıncı bölgeye önemli teşvik sağlıyoruz. Geçmişte sadece belli bölgelere teşvik verilirdi. Şimdi bütün ülkeye teşvik veriyoruz. Sektörel ve bölgesel bir yapısı var. Geriye kalan teferruat aslında. İnce ayarlar yapılabilir. Son derece modern gelişmiş kapsamlı bir teşvik sistemi var. 6’ıncı bölge dediğimiz bölge Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi, yılın ilk döneminde yüzde yüze yakın teşvik belgelerinde bir artış var. Bu yatırımcının aslında çözüm sürecine özellikle duyduğu güveni gösteriyor. Fakat belge almak o işin gerçekleştiği anlamına gelmiyor. Önümüzdeki sürede bunun etkilerini sahada daha da göreceğiz. Belge olarak ciddi bir patlama var. O bölgeye büyük firmaların büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz. Oradaki sıkıntılı dönemin orta vadede atlatılacağını düşünürsek önümüzdeki süreç özel sektörün o bölgeye yatırımı açısından çok önemli bir süreç."
30 yıldır bu bölgede kullanılmayan potansiyel olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adeta nadasa bırakılmış. Yeni dönemde huzur ortamının pekiştirilmesiyle birlikte doğuda güneydoğuda özel sektörün daha aktif rol alacağını göreceğiz. Özel sektörün o bölgeye gitmemesinin nedeni güvenlik endişesi ve imajdı. Bunlar çözüldükçe özel sektörün bu bölgeye gittiğini göreceğiz.“
Bakan Yılmaz, daha sonra stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı. Bu sırada Bakan Yılmaz, bir stantta yer alan koşu bandında yürüyerek tanıtım filmi izledi.
(İHA)