BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.402,43
HABER /  POLİTİKA

İsrail’in kendini savunma hakkı var

İsrail yanlısı açıklamaları ile dikkatleri üzerine çeken CHP'li vekil, yine İsrail'i savundu.

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Nuri Çilingir, teröre karşı çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu, ancak olaylara tek yönlü bakılmaması gerektiğini belirterek, ''Ben İsrail'i savunuyormuşum gibi görüşler ortaya atılıyor. Ama ben Türkiye'yi savunuyorum'' dedi.

Çilingir İsrail'in Lübnan'a girmesiyle oluşan savaş koşullarının, toplumun çeşitli kesimleri tarafından farklı değerlendirmelere tabi tutulduğunu söyledi. Türkiye'deki eğilimin, İsrail'in hep suçlu olduğu yönünde bulunduğunu dile getiren Çilingir, şu görüşleri bildirdi:

''Eğilim, Filistin'in mağdur olduğu yönünde. 1948 yılında BM tarafından İsrail devlet olarak kabul edilmiş. O günden bu yana tüm dünya ülkeleri İsrail'i tanımış. Eğer İsrail bir devletse ki, öyledir, kendisine karşı yapılan saldırılara kendini koruma hakkının var olduğunu bilmemiz gerekir. Son günlerde gelişen olaylar, Hizbullahın İsrail'e saldırıları, füze atması ve bunun da Güney Lübnan'dan yapılıyor olması, İsrail'i haklı duruma getirmiştir.''

Ortaya çıkan görüntünün hoş olmadığını ve kimsenin savaş istemediğini ifade eden Çilingir, savaşın bitmesi için İsrail'in Filistin'i, Filistin'in de İsrail'i tanıması gerektiğin kaydetti. Filistin'in Hamas tipi örgütlere son vermesi gerektiğini belirten Çilingir, bu tür örgütlerin devlet nizamına uymadığını bildirdi.

''İSRAİL'E KARŞI MÜCADELE GELENEK OLDU''

1967 yılında Sina Yarımadası'nda Mısır ile İsrail'in savaştığını hatırlatan Çilingir, bunun ardından Ortadoğu'da terör örgütü kurmanın ve İsrail'e karşı mücadele etmenin gelenek haline geldiğini öne süren Çilingir, şöyle devam etti:

''Ordu yok ama İsrail'in üstüne gönderilen ve çocukları, masum sivilleri öldüren canlı bombalar ortaya çıktı. Bu olay İslam dünyasında çok iyiymiş gibi algılandı ki, bu en büyük yanlıştır. Bu terörün, Hizbullah örgütünün Türkiye'de de uzantılarına gördük. Teröre karşı çıkmak bir insanlık görevidir ama olaya tek yönlü bakılmamalıdır. Barışın gelmesi için Hizbullah gibi örgütlerin tasfiye edilmesi gerekmektedir. Bunun için dünya ne istiyorsa yapsın ama çocuklara ve sivillere dokunmadan yapsın. Türkiye olarak Hizbullahın peşine giden tavırlar içinde olmamızı ben doğru bulmuyorum. Ben görüşlerimi ifade ettim. Aslında herkes tarafından makul karşılanması gerekirken, tepkilerle karşılaşıyorum. Sanki ben İsrail'i savunuyormuşum gibi görüşler ortaya atılıyor. Ben Türkiye'yi savunuyorum.''

Geçmişte Güney Lübnan'da PKK örgütlenmesi olduğunu, silahla örgütlerin bölgede ''yuvalandığını'' bildiren Çilingir, ''(Türkiye Kuzey Irak'a askeri operasyon yapsın mı yapmasın mı) sorusunun cevabına kendiniz için (evet) deyip, İsrail için (hayır) diyemezsiniz. Türkiye'nin kendini savunma hakkı varsa, İsrail'in de vardır. Ama güç kullanımında orantılı olmak durumundadır'' görüşünü bildirdi.

Çilingir, İsrail ile ilgili görüşleri nedeniyle istifa etmesi yönünde bazı istekler olduğun da kaydederek, ''Ama ben istifa etmeyi düşünmüyorum'' dedi.