BIST 10.267
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.393,09
HABER /  DÜNYA

Olmert savaşta kararlı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ''Süddeutsche Zeitung'' gazetesine konuştu.

Abone ol

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan'da savaşın başlamasına Hizbullah örgütünün neden olduğunu söyledi. Başbakan Olmert, Alman ''Süddeutsche Zeitung'' gazetesine verdiği demeçte, şöyle dedi:

''Hizbullah tarafından İsrail'in savaşa sürükleneceğini tahmin edemezdim. Bildiğiniz gibi bu savaş Hizbullahın bir sınır ihlali yapması, 2 İsrailli askeri kaçırması ve İsrail'e füze atmasıyla başladı. Savaş sürdürmek yerine barış sürecini canlandırmak istiyordum.'' Hizbullahın 15 binden fazla füzeye sahip olduğunu bildiklerini belirten Olmert, altyapısının büyük bir kısmını imha ettikleri örgütün, sivillerin evlerine bile füze rampaları yerleştirdiğini, bu nedenle hayatını kaybeden sivillerin yakınlarının İsrail'in yanı sıra artık Hizbullahtan da nefret etiklerini kaydetti.

Hizbullahın zafer açıklamaları yaptığını, ancak yakında tümüyle Güney Lübnan'dan yok olacağını ifade eden Olmert, Hizbullah lideri Nasrallah'ın çaresiz bir durumda olduğunu ve halkı kandırdığını, gerektiği kadar Lübnan'da kalacaklarını, ancak sürekli bir şekilde bu ülkede kalmalarının İsrail'in güvenliğini sağlamayacağını söyledi.

Ortadoğu'da konuşlandırılacak olası bir BM Barış Gücünde Alman askerlerinin yer almasını da istediğini belirten Olmert, ''Almanya Başbakanı Merkel'e Güney Lübnan'da Alman askerlerinin bulunmasından hiçbir şekilde rahatsız olmayacağımızı bildirdim. Alman askerleri neden İsrail'e ateş etsin?'' şeklinde konuştu. Olmert, İsrail'e karşı şu sıralar Almanya'dan daha dostça yaklaşan başka bir ülke olmadığını, Alman askerlerinin bölgede bulunmasından mutlu olacağını kaydetti.

Kana kentinde sivillerin ölmesinden büyük üzüntü duyduğunu yineleyen Olmert, şöyle dedi: ''Biz her bir sivilin ölümünü gerçek bir başarısızlık olarak kabul ediyoruz. Hizbullah ise bize attığı her füzeyi bir başarı olarak görüyor. Bu, aramızdaki en büyük fark. Hizbullah, sadece sivilleri öldürmek istiyor. Bizse sadece Hizbullahı.'' Kaçırılan İsrailli askerlerden şu ana kadar hiçbir hayat belirtisi de alamadıklarını belirten Olmert, askerlerin serbest bırakılması karşılığında, Filistinli ya da Lübnanlı tutukluları serbest bırakmayıysa düşünmediğini kaydetti.

İran ve Suriye'nin İsrail'in Hizbullaha karşı verdiği ''sert yanıttan'' mutsuz olduklarını savunan Olmert, şunları söyledi: ''Nasıl tepki göstereceğimizi bilselerdi, Hizbullahın bize saldırmasına engel olurlardı. Suriye ya da İran'ın Lübnan'daki çatışmalara müdahale etmelerine şaşırırım.'' İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın, İsrail'in haritadan silinmesi gerektiği şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Olmert, bu tür açıklamaların nükleer güç olmaya çalışan bir ülkenin liderinden gelmesinin endişe verici olduğunu ve bunun hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

Olmert, ''İsrail için İran en büyük stratejik tehdit. Ben burada oturup İran'ın atom bombası yapmasını bekleyemem'' dedi. İsrail halkının fazla bir şey istemediğini, ancak füze saldırılarının durmasını dilediğini belirten Olmert, İsrail'in gerektiği takdirde tereddüt etmeden tüm imkanlarıyla mücadele edebileceğini ve kimsenin kendilerini durduramayacağını söyledi. İsrail'deki barış hareketine destek veren eşi Alisa'nın Lübnan'daki savaşla ilgili olarak neler düşündüğü şeklindeki bir soruyu da Olmert, ''Eşim, mücadeleyi tümüyle destekliyor. Tüm gün boyunca İsrail'in kuzeyindeydi ve oradaki durum hakkında bilgi aldı'' diye yanıtladı.