BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsrail'in Gazze kararı memnun etti

Orda Doğu Dörtlüsü, Gazze konusundaki ablukanın insani olmadığını söyledi kararı memnuniyetle karşılağını açıkladı.

Abone ol

ABD, BM, AB ve Rusya'dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail'in Gazze'deki ablukayı yumuşatma kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Gazze'de şu anki insani durum kabul edilemez ve sürdürülemez" dedi.

BM Sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Orta Doğu Dörtlüsünün bugün yaptığı açıklamada, "Filistin sorununa İsrail'in güvenlik endişelerini giderecek şekilde bir çözüm bulunması, Gazze'ye yönelik silah kaçakçılığının sona ermesi, Filistinlilerin kendi aralarında birlik sağlamaları ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararı uyarınca Gazze'ye kısıtlamaya uğramadan insani yardımın, ticari malların ve insanların serbestçe girebilmesi gerektiği" vurgulandı.

İsrail'in ismini direk vermeden bu ülkenin Gazze'ye uyguladığı politikada temelden değişiklik yapması gerektiğini kaydeden Dörtlü, bu kapsamda İsrail hükümetinin ablukayı yumuşatmaya yönelik yeni politikasını memnun edici bir gelişme olarak değerlendirdi, ancak bunun detaylarının ve uygulama koşullarının önemli olduğunu belirtti.

Orta Doğu Dörtlüsünün açıklamasında, İsrail ile Filistin arasındaki dolaylı görüşmelere destek verilirken, bu görüşmelerin ön koşulsuz iki taraf arasında direk görüşmelere yol açması gerektiği vurgulandı ve bu kapsamda iki devletli çözümün öneminin altı çizildi.

Bu arada, New York'ta bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın birazdan Genel Sekreter Ban Ki-mun ile biraraya gelmesi bekleniyor.