BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İsrail'in ambargo yumuşatma şartı!

İsrail ambargonun yumuşatılması için 'Hamas, Gilad'ı bıraksın' dedi... Başbakan Erdoğan devreye girdi!..

Abone ol

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Gazze’ye ambargonun hafifletilmesi için Hamas’ın elindeki esir onbaşı Gilad Şalit’le Kızılhaç’ın görüşmesini şart koştu. Başbakan Erdoğan da esir askerin bırakılması için devreye girdi.

İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım filosuna geçen hafta düzenlediği saldırıda 9 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından dünyanın gözleri İsrail’in Gazze’ye üç yıldır uyguladığı ablukaya çevrildi. ABD dahil olmak üzere birçok ülkeden ablukanın artık kaldırılması çağrıları yapılırken, İsral hükümeti de formül arayışına girdi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman dün Yediot Ahranot’a verdiği demeçte, Hamas’ın elinde dört yıldır esir tuttuğu İsrailli asker Gilad Şalit’in ziyaret edilmesi karşılığında ablukanın gevşetilebileceğini söyledi. Lieberman “Ben ablukanın kaldırılmasını istiyorum. Kızılhaç temsilcilerinin Şalit’i ziyaret etmesini kabul ederlerse kara sınırlarını açabiliriz. Ziyaret isteğini geri çeviremezler. Bu bir denklemdir” dedi. Ancak Lieberman’ın açıklamasında “kara sınırları” vurgusu yapması dikkat çekti. Türkiye’yle yaşanan krizin “Türkiye’nin iç süreçlerinden kaynaklandığını” savunan Lieberman “Türk hükümetinin ideologu Ahmet Davutoğlu ’yeni-Osmanlıcılık’ hakkında bir kitap yazmış. Türkler Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak ve laik mirası gömmek istiyorlar. Durum İran’daki İslam devrimine benziyor. İran, İsrail’in stratejik ortağıydı. Şimdi Türkiye’nin izlediği yol da buna benziyor. Filonun planlı bir provokasyon olduğu açıktı” diye konuştu.

Lieberman’ın açıklamalarına paralel olarak önceki gün İstanbul’da Erdoğan’la görüşen Batı Şeria Tekoa hahamı Menachem Froman da “Erdoğan Şalit konusunda yardıma istekli. Bize askerin serbest bırakılması için elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi” dedi.

’Abluka kalkmalı’

Dün yapılan İsrail kabine toplantısında abluka konusu gündeme geldi. Sosyal Güvenlik Bakanı Yitzak Herzog, dünyada yükselen eleştirilere duyarsız kalamayacağını, bundan sonra hem ablukayı kaldırmaları, hem de Gazze’ye silah kaçakçılığını önleme yollarını bulmaları gerektiğini belirtti. Konunun “dost ülkelerle” müzakere edilmesini isteyen Herzog, “Gazzelilerin yaşamını kolaylaştırmak, ablukayı kaldırmak için yaratıcı, doğru çözümler bulmaya çalışmalıyız” dedi. Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ile kötüleşen ilişkilerle ilgili “Durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum. Umarım, ilişkilerimizi geliştirme imkanını bulabiliriz” dedi. Başbakan Binyamin Netanyahu ise Mavi Marmara’da askerlere karşı koyanların gemiye binmeden önce güvenlik kontrolünden geçmediğini öne sürdü.