BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsraile karşı iki ayaklı plan

Ankara'nın ilk hedefi, gemide vatandaşı olan 33 ülkeyle uluslararası toplumu harekete geçirmek.

Abone ol

Gazze'ye insani yardım götürmeye çalışan Mavi Marmara adlı Türk gemisine kanlı saldırının ardından hem Türkiye hem dünya alarma geçti.

Ankara, İsrail'e karşı iki aşamalı plan geliştirdi. İlk hedef, olayı Türkiye-İsrail arasında bir sorun olarak göstermeyip gemide vatandaşı bulunan 33 ülke ile birlikte uluslararası toplumu harekete geçirmek. İkinci hedef de Türkiye-İsrail ilişkilerini diplomatik-askeri-siyasi ve ticari sahada sınırlamak...

Bu aşamada, İsrail'in derhal Türk yaralıları geri vermesi, ilk ateşle ilgili soruşturma açması, failleri tutuklaması, yargılaması ve tazminat ödemesi istendi. Uluslararası alanda ise İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının sona erdirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'a gitmekten vazgeçip New York'a gitti. Türkiye, ilk defa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni de olağanüstü toplantıya çağırdı.

Hedef kısa sürede Konsey'den karar çıkartmak güç olacağı için İsrail'i kınayan bir başkanlık açıklaması veya basın açıklaması yayımlatmak. İsrail'in ablukayı kaldırması için baskı artırılacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uçağı Venezüella'da yakıt ikmali yaparken Washington'a gitmekten vazgeçti ve rotayı New York'a çevirdi. Clinton ile bugün yapacağı görüşme askıya alındı.

ASKERİ TATBİKATLAR İPTAL

Ankara'da ilk kritik toplantı Başbakan Vekili Arınç, başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner, Dışişleri Müsteşar vekili Ünal Çeviköz katıldı. İki saat süren toplantının ardından Türkiye'nin eylem planını Arınç açıkladı: 

- İsrail'le yapılacak 3 askeri tatbikat iptal edildi. Bu çerçevede İsrail'de yapılacak Denizkızı, Ürdün ile 3'lü tatbikat ve bir arama kurtarma tatbikatı iptal edildi. 

- İsrail'de bulunan U-18 Futbol Genç Milli takımına da maç yapmadan dönmesi talimatı verildi. 

- İsrail Büyükelçisi Ankara'ya geri çağırıldı.