BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  DÜNYA

İsrailde kadın asker tartışması büyüyor!

Kadınların da aynen erkekler gibi zorunlu askerlik yaptığı ülkede bir din adamının ağzından "Kadınlar askere alınmamalı" sözleri duyuldu. Ama tepki büyük oldu.

Abone ol

İsrail Ordusunun Hahambaşı Avihay Ronski, "kadınların orduda görev almamaları gerektiğini" söyledi. Hahambaşının sözleri, İsrail parlamentosunun bazı milletvekillerini kızdırırken, İsrail Genelkurmay Başkanından hahamı görevinden alması istendi.

AŞIRI DİNDAR TOPLUMUN ÜYELERİ GÖNÜLLÜ ASKERE GİDİYOR

Haaretz gazetesi, hahambaşının bu sözleri, iki hafta kadar önce bir konferansta, aşırı dindar toplumun üyesi kadın askerlere hitaben söylediğini yazdı. İsrail'in aşırı dindar toplumunun erkek ve kadın üyeleri, daha çok gönüllülük esasına dayalı olarak orduya başvuruyor. Kadınlar ise orduda görev almaktan çok, kamu hizmetlerinde görev almayı tercih ediyor.

Askeri hahambaşı Ronski'nin konferansta, "Kişisel olarak kadınların orduda hizmet etmemeleri fikrinde olduğunu" belirttiği ve hahamlık müessesesinin de kadınların askeri hizmet vermelerini emreden bir kararının bulunmadığını ifade ettiği kaydedildi.

BİRÇOK HAHAM AYNI FİKİRDE

Birçok ortodoks hahamın Ronski ile aynı fikri paylaşırken, bazılarının ise üniforma altında böyle söylememesi gerektiğini savunduğu belirtiliyor. Eleştirenler, özellikle kendileri için zor bir seçim yaparak orduya yazılmış, dindar toplumun üyesi kadınlar karşısında böyle konuşmanın hoş olmadığını ifade ediyor.

HAHAM DA ORDUDA TANIŞTIĞI BİR KADINLA EVLENMİŞ

Bazı kadınların da hahambaşının, eşiyle orduda görev yaparken tanışıp evlendiğini hatırlatıp, bu nedenle değerlendirmelerini tepkiyle karşıladıkları belirtiliyor.

İsrail ordu sözcüsü, hahambaşının bu açıklamaları yaptığını yalanladığı, kendisinin sadece bazı kadınların, orduda görevlerini yaparken yaşadığı güçlükler üzerine değerlendirmelerde bulunduğunu söylediğini duyurdu.

PARLAMENTERLER "GÖREVDEN ALINSIN" DEDİ

Ancak İsrail parlamentosunun bazı üyeleri de görüşlerinden dolayı, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'den hahambaşını görevinden uzaklaştırmasını istedi.

İşçi Partili milletvekillerinden Ophir Pines-Paz, "Bunlar hahamın yaptığı ölçüyü aşan ilk değerlendirmeleri değil... Hahambaşı kırmızı çizgileri aşıyor ve bunu yapmasına izin vermemeliyiz" dedi.

HAHAM "İLKELLİKLE" SUÇLANDI

Kadima milletvekillerinden Orit Zuaretz de hahambaşının değerlendirmelerini "ilkel ve cehalet örneği" olarak niteledi. Kadima milletvekili, personelinin çoğu kadın olan İsrail ordusu gibi bir kurumda bu tür insanlara yer olmadığını ifade etti. Zuaretz de askeri hahambaşının görevinden alınmasını istedi.