BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,63
ALTIN 2.391,81
HABER /  GÜNCEL

İsrail top oynayan 4 Filistinli çocuğu öldüren askerleri akladı

İsrail, geçen yıl Gazze'ye yönelik füze saldırısıyla öldürülen çocukların İsrail güçlerine saldırıya hazırlanan Hamas militanları sanıldığını öne sürdü ve askerleri akladı.

Abone ol

İsrail ordusu, geçen yılki Gazze saldırısında sahilde futbol oynayan dört Filistinli çocuğun öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı kimseye ceza vermeden kapattı.

Soruşturma raporunda, füze saldırısıyla öldürülen çocukların İsrail güçlerine saldırıya hazırlanan Hamas militanları sanıldığı öne sürüldü.

Temmuz ayındaki saldırı büyük öfke yaratmıştı.

İsrail ordusuyla Filistinli gruplar arasındaki savaş 50 gün sürmüştü.

Birleşmiş Milletler'e göre İsrail’in saldırılarında 1486’sı sivil 2189 kişi öldü.

İsrail’de ise 67 asker ve altı sivilin öldüğü bildirildi.

Yaşları 9 ile 11 arasında değişen dört çocuk, çifte füze saldırısıyla 16 Temmuz’da öldürüldü.

İsrail ordusundan soruşturmayla ilgili olarak yapılan açıklamada, dava kapsamında hem saldırıyı planlayan ve düzenleyen askerler hem de saldırıya tanık olduğunu söyleyen üç Filistilinin ifadesine başvurulduğu belirtildi.

'Hamas militanları sanıldı'

Raporda, olayın sahilin özel olarak Hamas militanları tarafından kullanılan ve sivillerden ayrılan bölümünde meydana geldiği kaydedildi.

16 Temmuz’da militanların saldırıya hazırlandığı istihbaratı üzerine harekete geçen hava keşif ekibinin, militan olduğu düşünülen bazı kişilerin bölgeye girdiğini gördüğü, bölgede sivillerin olamayacağına kanaat getirildikten sonar saldırı emrinin verildiği belirtildi.

Raporda, saldırının herhangi bir noktasında bu kişilerin çocuk olduğunun bilinmediği öne sürüldü, "Trajik bir şekilde, sonradan bu kişilerin, oraya neden girdikleri hala bilinmeyen çocuklar olduğu ortaya çıktı" denildi.

Aynı raporda, hedefte hata yapılmasına rağmen, saldırı sürecinin İsrail yasalara ve uluslararası hukuka uygun olduğu savunuldu.