BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,85
ALTIN 2.419,49
HABER /  GÜNCEL

İsrail: "Kaybolan gençleri Hamas kaçırdı"

Başbakan Binaymin Netanyahu, üç gündür kayıp olan üç İsrailli genç için Hamas'ı suçladı. Aralarında İslami grubun üyelerinin de bulunduğu 80 kişi gözlatına alınırken, arama operasyonu üçüncü gününde.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hamas'ı üç İsrailli genci kaçırmakla suçladı.

Batı Şeria yakınlarındaki bir İsrail yerleşiminde okuldan dönerken kaybolan ve yaşları 16 ve 19 olan gençlerden üç gündür haber alınamıyor.

İsrail ordusu ise gençlerin bulunması için operasyon başlattı. Operasyonda şimdiye kadar aralarında Hamas üyelerininde olduğu 80 kişi gözaltına alındı. Hamas gözaltılar arasında önde gelen üyeleri de olduğunu söylüyor.

Kayıp olayı Nisan ayında Filistin'de Hamas destekli bir birlik hükümeti kurulmasında bu yana iki taraf arasındaki ilişkiler açısından en büyük gerilim olarak görülüyor.

Netanyahu "Gençlerimizi kaçıranlar Hamaslılar" dedi.

İsrail 16 yaşındaki Naftali Frenkel ve Gilad Shaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifrach'ın bulunmasu için "geniş bir operasyon" başlattığını duyurdu.

Hamas sözücüsü Sami Ebu Zuhri ise "Netanyahu'nun sözleri aptalca. Hamas liderlerinin, meclis üyelerinin ve bakanlarının tutuklandığı bu son dalga Hamas'ın Batı Şeria'daki iradesini kırmaya yönelik. Sizi temin ederim ki gözaltılar İsraillilerin amacına ulaşmasını sağlayamayacak ve İsrail gerçekleşebilecek herhangi bir misillemeden de tamamen sorumlu olacak" dedi.

2006 yılında Hamas tarafından kaçırılan ve beş yıl boyunca alıkonulan İsrail askeri Gilad Şalit'in ardından, gençlerin kaybolması ülkede geniş yankı uyandırdı. Şalit'in serbest bırakılması için İsrail tarafı binden fazla Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.

Filistinli yetkililer ise arama çalışmaları için İsraillilerle işbirliği halinde olduklarını söyledi.

Netanyahu daha önce gençlerin sağlığından Filistinli yetkilileri sorumlu tuttuğunu söylemiş, Filistinliler ise gençlerin tamamen İsrail kontrolü altındaki bir bölgede kayboldukları cevabını vermişti.