BIST 10.241
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.395,91
HABER /  DÜNYA

İsrail ne istiyor bilmiyorum

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Batı Şeria'da halka seslendi... Abbas ''İsrail ne yapmak istiyor anlamış değilim'dedi.

Abone ol

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ''İsrail'in ne yapmak istediğini bilmediğini'' söyledi.

Mahmud Abbas, Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Beytüllahim'de yaptığı konuşmada, ''İsrail'in barışı teşvik edecek hiçbir şey yapmadığını belirterek, ''Görünüşe göre barış istemiyorlar. Yerleşim faaliyetlerini de durdurmak istemiyorlar. İki devlet vizyonunu da istemiyorlar. Ne istediklerini anlamış değilim'' dedi.

Abbas, yerleşimlerdeki inşaatlar sürerken, bir Filistin devletinin kurulması olasılığının bulunmadığının altını çizmesine karşın, Filistin liderliğinin, 1967 yılı sınırları üzerinden bağımsız bir Filistin devleti kurulması ulusal hedefinden de vazgeçmediğini vurguladı.

Abbas, İsrail ile kesilen görüşmelerin yeniden başlaması için önkoşulları kendilerinin koymadıklarını belirtirken, ''Bu koşullar, Batı Şeria toprakları üzerinde bir Filistin devletinin kurulabilmesi için yol haritası barış planında İsrail'e yerleşim faaliyetlerini durdurması ve tüm yerleşimleri de kaldırmasını söyleyen koşullardır'' diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı, Filistinliler'in yol haritasındaki yükümlülüklerini yerine getirirlerken, İsrail'in ne yerleşimleri kaldırdığını ne de yerleşimlerdeki genişleme faaliyetlerinin önüne geçtiğini, tam tersine Kudüs'te ve Batı Şeria'da yerleşimlerdeki faaliyetlerini tırmandırdığını anlattı.

Abbas, Beytüllahim'deki konuşmasında, Filistin liderliğinin, Mısır'ın desteği altında sürdürülen uzlaşmaya da istekli olduğunu, bu amaçla Mısır'ın barış önerisini kabul ettiklerini, ancak Hamas'ın uzlaşma istemediğini kaydetti. Abbas, Hamas'ın yalnızca Gazze'deki durumu sonsuza dek böyle götürmek isteğinde olduğunu da dile getirdi. ''Anayurtta birlik, Filistinliler'in en büyük kazancıdır'' diye konuşan Abbas, Filistinliler'den barışa inaçlarını yitirmemelerini istedi.

Beytüllahim'den sonra Batı Şeria'da en büyük Filistin nüfusuna sahip kentlerden El Halil'e geçen Abbas'ı, burada binlerce kişi ellerinde El Fetih ve Filistin bayraklarıyla karşıladı.

Filistinliler, Abbas'tan, gelecek seçimlere katılmama kararından vazgeçmesini isteyen sloganlar attı ve pankartlar taşıdılar.