BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.436,23
HABER /  GÜNCEL

İsrail: İran üç yıl içinde nükleer bomba yapabilir

İsrailli bir bakan, İran'ın nükleer programında bazı teknik sorunlar çıktığını ancak ülkenin üç yıl içinde kendi başına nükleer silah üretebilme kapasitesini hâlâ koruduğunu söyledi.

Abone ol

İsrailli bir bakan, İran'ın nükleer programında bazı teknik sorunlar çıktığını ancak ülkenin üç yıl içinde kendi başına nükleer silah üretebilme kapasitesini hâlâ koruduğunu söyledi.

Açıklama, İran'ın, uranyum zenginleştirme mekanizmasının sabote edildiği açıklamasından bir ay sonrasına rastlıyor.

İran'da uranyum zenginleştirme tesislerindeki bilgisayarlara Stuxnet adlı bir bilgisayar virüsünün bulaştığı ve bunun da programın ilerlemesini yavaşlattığı iddia edilmişti. İran ise bu haberleri yalanlamıştı.

Bilgisayar virüsünün özel olarak İran'ın nükleer programında kullanılan bilgisayar programlarını etkilemek üzere tasarlandığı düşünülüyor.

Virüsler, kullanıcıya yapılan işlemlerle ilgili yanlış veriler göndererek, sorunların görülmesini engelliyor.

Uranyum zenginleştirmede kullanılan motorların daha hızlı dönmesini sağlayarak zarar görmelerine de yol açabiliyor.

İsrail'in Stratejik İşler Bakanı Moşe Yaalon, teknik sorunların İran'ın kapasitesini düşürdüğünü ancak programın hâlâ üç yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.

Yaalon'a göre İran'ın nükleer programı yıkıcı bir zarar görmedi ancak ülkenin kısa süre içerisinde nükleer silah elde etmesi de mümkün değil.

İran'ın nükleer programında çalışan iki bilim adamı da önceki haftalarda Tahran'da aynı saatlerde bombalı saldırıya uğramıştı.

Saldırılarda hayatını kaybeden bilim adamının, bilgisayarlara bulaşan Stuxnet virüsünün temizlenmesi ile ilgili programda çalıştığı iddia edilmişti.

Batı ülkeleri İran'ın nükleer programının, silah üretmeye yönelik olduğunu savunurken, İran ise programın barışçıl amaçlar için olduğunu söylüyor.