BIST 9.999
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,64
HABER /  DÜNYA

İsrail ile Filistin görüşmelere başladı

İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan görüşmeler başladı. Clinton taraflara uzlaşın çağrısı yaptı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail'le Filistinliler arasında iki yıldır yapılamayan doğrudan görüşmeleri yeniden başlattı. Clinton, tarafları başarısız müzakereleri unutarak anlaşma için tavizler vermeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Benjamin Franklin odasındaki törende konuşan Clinton, ABD yönetiminin Ortadoğu sorununa bir yıl içerisinde çözüm bulunması kararlılığını belirtti. Clinton, bu konuda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a büyük görev düştüğünü söyledi. Kendilerinin çözümün aktif parçası olacaklarını belirten Clinton, "Ama biz çözüm empoze edemeyiz ve etmeyeceğiz." dedi.

Binyamin Netanyahu, anlaşma sürecinin zorlu olacağını belirterek, "Gerçek ve kalıcı barışa ancak acı verici tavizler verilerek ulaşılır." diye konuştu. Mahmud Abbas ise Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine son verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İsrail'in, işgal ettiği topraklardaki inşa faaliyetleri ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere yönelik saldırılar nedeniyle iki yıl sonra başlatılan görüşmelerden beklentilerin zayıf olduğu belirtiliyor. ABD'li yetkililer, bir sonraki görüşme yeri ve tarihinin belirlenebilmesinin bile başarı sayılması gerektiğini ifade ediyor. Tarafların 15 Eylül'de Mısır'ın Şarm el Şeyh tatil beldesinde yeniden bir araya gelebileceği kaydediliyor.