BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrail hata ediyor, Türkiye, Araplara benzemez

Türk-İsrail ilişkilerindeki gerginliğin her geçen gün artması, İsrail'in Mavi Marmara ile ilgili 'Ne özür, ne tazminat' kararı üzerine Birand yazı yazdı.

Abone ol

Yangınla gönderilen Türk uçaklarının ardından " iki ülke arasındaki yangın sönüyor" yorumları yapılırken hava yeniden gerginleşti. İsrail Başbakanı Netehyahu'nun "Türkiye'den ne özür dileriz, ne de tazminat verir" sözleri Türkiye'de şok etkisi yarattı.

Türkiye'nin önde gelen diplomasi yazarlarından Mehmet Ali Birand köşesinde İsrail Türkiye ilişkilerini yazdı. Yazısının başlığını "İsrail hata ediyor, Türkiye Araplara benzemez" diye uyarı niteliğinde atan Birand şöyle diyor:

İSRAİL'İN ERDOĞAN'I İYİ OKUYADIĞI ORTADA

İsrail’in,  Mavi Marmara Gemisi krizinden başlayıp, bugüne kadar Türkiye’ye çok yanlış yaklaştığı, her geçen gün biraz daha iyi anlaşılıyor. Daha açıkçası, One Minute çıkışından itibaren, Erdoğan’ı iyi okuyamadığı açıkça ortada.

İsrail’in yanılgısı, sadece Başbakanı tanımamaktan değil, Türkiye’nin nasıl değiştiğini tam olarak anlayamamasından kaynaklanıyor.

TÜRKİYE DEĞİŞTİ, İSRAİL'İN HABERİ YOK

Birand, İsrail'in Türkiye'deki değişimi takip edemediğini de vurguluyor yazısında:

-Sanıyorum, hala Türkiye’nin eski yaklaşımının sürdüğünü sanıyor olmalı. Yani, genelde alttan alan ve kriz çıkmaması için özel çaba harcayan bir Türkiye...
Ancak, hem Ankara, hem de Türklerin tutumu değişti.

Ak Parti dünyaya, özellikle de Orta Doğu’ya çok farklı bakıyor.
Erdoğan’ın çizdiği profil ve genel yaklaşımı da çok farklı.

ERDOĞAN NE İSRAİL'DEN NE ABD'DEN ÇEKİNİYOR

Birand'a göre Erdoğan'ın kendine has bir yapısı var:
-Ne Amerika'nın tepkisinden çekiniyor, ne de İsrail ile sürtüşmekten. Kendine göre bir çizgi çizmiş, manevra alanını sınırlandırmış ve buna göre politika yapıyor. Hem içeriye, hem de dünya kamuoyuna mesaj veriyor.
Erdoğan’ın Mavi Marmara Gemisi krizinden sonra İsrail’in  tutumuna bu kadar tepki göstermesinin nedenlerinden bir diğeri de, gemiye böylesine fütursuzca saldırılması ve 9 kişiyi öldürdükten sonra da, Türkiye’yi suçlaması.

İSRAİL BİZİ ARAPLARLA KARIŞTIRDI

“İsrail, bizi Araplarla karıştırdı. Onlara ne yapabiliyorsa, bize de aynı muameleyi çekebileceklerini sandılar.”
İşte bu cümle Başbakan’ın çevresinde sık sık duyuldu.

Ankara, hem dünyaya, hem de kendi kamuoyuna “Bizi Araplarla karıştıramazlar” mesajını vermek için hemen harekete geçti ve hala da aynı tutumu sürdürüyor. 

Türk-İsrail ilişkilerinin bu noktaya gelmesinde, sadece Mavi Marmara Gemisi'ne saldırı, 9 Türk’ün öldürülmesi veya Erdoğan’ın genel tutumundaki değişim kadar, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın saçmalıklarını da eklememiz gerekiyor.
Netanyahu-Liebermann ikilisi, ne yazık ki, Türkiye’yi istedikleri gibi itip kakabileceklerini sanıyorlar...
Çok yanılıyorlar.
Hele, İsrail Başbakanının önceki gün yaptığı ileri sürülen açıklama (Ne özür, ne de tazminat veririz.) doğruysa, işler daha da zorlaşacak
Bu gerilim uzadıkça, çözümü çok daha zor olacak.
Bu gidiş sürerse, Türk-İsrail ilişkileri kolay kolay rayına oturtulamayacak."