BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İsrail harekatı bitiriyor

Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, İsrail ordusu operasyonu bitiriyor.

Abone ol

İsrail ordusunun, Güney Lübnan'da başlattığı ''Adil Ödül Harekatı''nın ilk 5 gününde Hizbullah'ın saldırı yeteneğinin dörtte birini yok ettiği bildirildi. Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, İsrail Hava Kuvvetlerinin üst düzey bir yetkilisi, Hizbullah'ın komuta zincirinin etkisini sürdürdüğünü, örgütün toz duman yatıştıktan sonra da var olmaya devam edeceğini, ancak ciddi biçimde yara almış olacağını ifade etti.

Aynı yetkili, harekatın hafta ortasında sona ermesinin beklendiğini söyledi. İsrail Hava Kuvvetleri yetkilisi, ordunun Beyrut'ta ve Lübnan'ın başka yerlerinde saklanan Hizbullah liderlerini vurmak için sığınaklara karşı etkili bombalar kullandığını, sığınakların bir çoğunun da sivil yeraltı garajlarının altında bulunduğunu belirtti. İsrail savaş uçaklarının, uçaksavar ateşi de dahil olmak üzere sınırlı bir direnişle karşılaştıklarını anlatan yetkiliye göre, hava saldırıları, Hizbullah'ın omuzdan ateşlenen uçaksavar füzelerine sahip olduğu ve bunları kullanacağı da varsayılarak yapıldı.

Ayrıca Sur kenti yakınlarına önceki gece düzenlenen hava akınlarında üst düzeyli bazı Hizbullah liderlerinin öldürüldüğü öne sürüldü. Dün de İsrail ordusu Güney Lübnan'da konuşlanmış olan ve bazıları Hayfa dahil İsrail'in kuzeyindeki yerleşimlere yapılan saldırılarda kullanılan uzun menzilli beş roket rampasını yok etmişti.

''GÜCÜMÜZÜN PEK AZINI KULLANDIK''

Öte yandan, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Eliezer Şkedi, Hava Kuvvetlerinin Lübnan'a saldırılarında ateş gücünün ancak küçük bir bölümünü kullandığını belirtti ve bu gücün ne ölçüde kullanılabileceğine yalnızca İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin karar verebileceğini söyledi.

Karşı tarafı ''alternatifleri iyi değerlendirmesi'' konusunda uyaran Hava Kuvvetleri Komutanı, ''Jetlerimiz 1000, saldırı helikopterlerimizse 350 çıkış yaptılar'' dedi. Şkedi, ''Operasyonlarımızın sonuçları iyiydi ve nokta hedefler isabetle vuruldu. Saldırılarımızın sonuçları birikiyor ve sonuçta çok etkili olacak'' şeklinde konuştu. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı, saldırılarda Lübnan'ın kuzey, güney ve merkezindeki Hizbullah altyapısının hedef alındığını belirtti.

Şkedi, Lübnan'a havadan denizden ve karadan tüm giriş-çıkış yollarının kesildiğini, Hizbullah'ın hareket yeteneğine ciddi hasar verildiğini, Suriye ile olan tüm ikmal hatlarının tıkandığını da açıkladı. Gazze'de süren operasyonlara da değinen general, Golan kuvvetlerinin terör faaliyetlerinde kullanılan bir tüneli havaya uçurduklarını, İsrail ordu birliklerinin öteki tünelleri de ortaya çıkartarak terör saldırılarına darbe vurmak için harekata devam ettiklerini söyledi.

Üst düzeyli istihbarat yetkililerinden Yuval Halamiş de İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin, Hayfa'ya yöneltilmiş olan ve dün sabah 8 kişinin ölümüne yol açan füze rampasını yok ettiklerini bildirdi. Halamiş, 250 mm çaplı yeni füzelerin Suriye yapısı olduğunu ve bunun da Hizbullah ve Şam arasındaki yakın ilişkiyi gösterdiğini öne sürdü. Halamiş, yıllar boyu süren hazırlık sürecinde üretilen ateşli silah ve füzelerin, başarılı bir istihbarat toplama süreci sayesinde yok edilmekte olduğunu da kaydetti.