BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  DÜNYA

İsrail Gazze'yi cami çıkışı vurdu SON DAKİKA

İsrail Gazze'ye yeni bir hava saldırısı daha düzenledi. İddiaya göre, birkaç saat içinde kara harekatı başlayacak SON DAKİKA

Abone ol

İsrail cami çıkışında füze saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk gelen bilgilere göre en az 15 kişi öldü, onlarca yaralı var.

İsrail'in, saldırıda Hamas'ın Gazze polis müdürünün evini hedef aldığı ancak evin bir camiye çok yakın olması nedeniyle akşam namazından çıkanların öldüğü belirtiliyor. Hamas polis şefinin ölüp ölmediği ise bilinmiyor.

Öte yandan İsrail radyosu, kara harekatının birkaç saat içinde başlayacağını duyurdu.

İSRAİL'İN BÜYÜK YALANI

Sivil kayıpları en az sayıda tutmak istediklerini ileri süren İsrailli yetkililer, büyük saldırıdan önce vurulacak evi önce telefonla aradıklarını ardından da uyarı ateşi açtıklarını ve evdekilere çıkmaları için 15 dakika verdikten sonra yıkıcı saldırıyı gerçekleştirdiklerini savunuyor.


Bu süre bile birçok kişi tarafından az bulunurken Gazze’de çekilen bir video İsrail güçlerinin uyarı ateşinden sonra saldırı için 1 dakika bile beklemediğini ortaya koydu.

BM'DEN GAZZE İÇİN SON DAKİKA ÇAĞRISI

“BU BİR UYARI, DIŞARI ÇIKIN”

Videoda İsrail saldırılarını filme alan Filistinliler, komşularının evine patlayıcı taşımayan bir uyarı bombası atıldığını görüyor. Bunun bir uyarı atışı olduğunu anlayan kişilerin “Bu bir uyarı. Dışarı çıkın” diye komşularına seslendiği duyuluyor. Ancak uyarı ateşinin üzerinden daha sadece 57 saniye geçmişken büyük saldırı gerçekleşiyor ve ev yerle bir oluyor. Video sosyal medyada büyük yankı uyandırırken, İsrail’in kendi koyduğu ve insan hakları örgütlerinin büyük tepkisini çeken tartışmalı 15 dakika kuralına bile uymadığı görülüyor.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İsrail’in Gazze Emniyet Müdürü’nün evine düzenlediği hava saldırısında çoğu aynı aileden 15 Filistinli yaşamını yitirdi, emniyet müdürü ise ağır yaralandı. Saldırılarda toplam ölü sayısı 150'ye ulaştı.

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

İsrail'in bombardımanı altındaki Gazze'ye 1 milyon dolarlık gıda ve acil yardım malzemesi daha gönderiliyor. Başbakan Erdoğan da Gazze için diplomasi trafiğini hızlandırdı.

 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Filistin Program Koordinasyon Ofisi 1 milyon doları tutarında gıda ve diğer acil yardım malzemesi ihtiyaç sahiplerine gönderilecek.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Filistin Ofisi'ne 1.5 milyon doları tutarında katkı yaptı. Türk Kızılayı da 2 bin aileye gıda yardımı ulaştırmak için harekete geçti. İlk etapta bu ailelerden 500'üne hızlıca yardım gidecek.

Gazze'ye ayrıca BM Yakın Doğu'da Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East-UNRWA) aracılığıyla un yardımı yapılıyor. Son gelişmeler 2014 için ayrılan un yardımının bölgeye gönderilmisini hızlandırdı. Bunu da AFAD koordine edecek.

2013 yılı sonundaki Birleşmiş Milletler Kalkınma Faaliyetleri Konferansı’nda, Türkiye 2014 yılı için UNRWA’ya 1 milyon dolar katkı yapacağını beyan etmişti. Aynı konferansta Türkiye UNRWA Düzenli Gıda ve Acil Durum Fonları'na 2014 yılı için 275 bin dolar katkı yapacağını açıklamıştı. Her iki miktar da gönderildi.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZLANDI

Başbakan Tayyip Erdoğan da Gazze için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Cumartesi günü önce Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arkasından da Katar Emiri Şeyh Temim'le telefonda konuştu.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, her iki görüşmede de taraflar arasında 2012'de varılan ateşkese "acilen" dönülmesi konusunda mutabık kalındı.

İsrail'in saldırılarının derhal durdurulması için uluslararası toplumun acil girişimlerde bulunması gerektiği vurgulandı. Görüşme sırasında Erdoğan, tarafların güvenliğinin ancak adil ve kapsamlı bir barışla sağlanabileceğine dikkat çekti. Görüşmelerde Gazze'de yaşananların "son derece kaygı verici olduğunu" da belirtildi. Gerilimin tırmanmasının her iki tarafın aleyhine olacağı ifade edildi.
Erdoğan ve Hollande, Gazze'de acil ateşkes sağlanması için önümüzdeki günlerde de irtibat halinde olacak.

Başbakan Erdoğan, daha önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halit Meşal, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de birer telefon görüşmesi yapmıştı.

MISIR BAŞARISIZ OLMUŞTU

Kasım 2012'de 8 gün süren İsrail operasyonunda 167 kişi hayatını kaybetmiş, dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin arabuluculuğuyla ateşkes sağlanmıştı.
Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. Bölgede gerginliğin tırmanmasıyla İsrail, pazartesi günü Gazze'ye yönelik 'Koruyucu Hat' adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu. İsrail'in devam eden saldırılarında şu ana kadar en az 150 kişi hayatını kaybetti.