BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İsrail-Gazze sınırında gerilim tırmanıyor

İsrail Gazze'ye yeni bir roket saldırısı daha düzenledi, iki Filistinli yaralandı. İsrail ordusu, Filistinlilerin roket saldırılarına misilleme yapıldığını söylüyor.

Abone ol

İsrail, bir silah fabrikası ve silah kaçırılan tünellerin hedef alındığını söylüyor

İsrail savaş uçakları, Gazze'ye yine hava saldırısı düzenledi. Filistinli doktorlar, saldırıda iki Filistinli militanın yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Cumartesi günü düzenlendiği hava saldırısında da beş Filistinli militan ölmüştü.

Bu, İsrail'in yaklaşık 2 yıl önce Gazze'yi yerle bir eden saldırısından bu yana Gazze'yi hedef alan en büyük operasyondu.

BBC Gaze muhabiri Jon Donnison, son haftalarda Gazze-İsrail sınırında gerilimin arttığına dikkat çekiyor.

İsrail son hava saldırılarının, Gazze'ye silah sokmak için kullanıldığı öne sürülen tüneller, bir silah fabrikası ve Hamas'a ait bir eğitim merkezini hedef aldığını söylüyor.

Filistinli militanların İsrail'e fırlattığı roketler nadiren yaralanmalara ya da hasara neden oluyor fakat, büyük korku yaratıyor.

Roket saldırılarını Gazze'nin denetimini elinde bulunduran Hamas değil, daha küçük militan gruplar düzenliyor.

Ancak, İsrail'i saldırılarıdan Hamas'ı sorumlu tutuyor.

İsrail ordusu hava saldırılarının İsrail'e bu hafta toplam 13 roket ve havan mermisi atılmasına misilleme olarak gerçekleştirildiğini söylüyor. İsrail radyosu, bir roketin bir kreş yakınlarına düştüğünü, ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.

İsrail bu hafta Gazze sınırındaki tanklarını yenileyeceğini açıklamıştı.

'Yeni bir savaş kaçınılmaz'

İki yıl önceki savaşta 1300 Filistinli ve 13 İsrailli ölmüştü. Gözlemciler, yakın bir zamanda olmasa bile, yeni bir savaşın çıkabileceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, 2010 içinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 22'si sivil toplam 55 Filistinli öldü. Aynı dönemde 200 Filistinli de yaralandı.

Son 18 ay içinde Gazze'den düzenlenen roket saldırıları, İsrail'de bir kişinin ölümüne yol açtı. Ölen kişinin Taylandlı bir tarım işçisi olduğu açıklandı.

İsrail ordusuna göre, 2010 yılında Gazze'ye 180 roket ve havan mermisi fırlatıldı.