BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsrail Filistin barışı umudu yine ertelendi

İsrail'in Haaretz gazetesi, ABD'nin yürüttüğü barış görüşmelerinin perde arkasını İsrail ve Filistin kaynaklarından edinerek yazdı!

Abone ol

İsrail'in Haaretz gazetesi, İsrail ve Filistinli yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına yönelik çabalarında başarısız olduğunu bildirdi. Haaretz'e bilgi veren kaynaklar, Filistin liderliğinin eylül ayında Birleşmiş Milletler'de Filistin devletinin tanınmasına yönelik çabaların sürdürülmesi konusunda daha kararlı olduğunu dile getirdi.

İsrailli bir kaynak, Amerikalıların her iki tarafın kabul edebileceği ve tarafları bir masa etrafında buluşturacak bir formül bulmayı başaramadığını belirtti. Aynı kaynak, Amerikalıların, Başkan Barack Obama'nın 19 ve 22 Mayıs'ta yaptığı konuşmaları birleştirecek bir formül üzerinde çalıştıklarını hatırlattı. Söz konusu formül, Filistinlilere toprak takası ile birlikte 1967 sınırlarını önerirken, aynı zamanda İsrail'in Yahudi devletinin ulusal vatanı olarak tanınmasını öngörüyordu.

Ancak, böyle bir formüle her iki taraftan da itirazlar yükseldiği, bunun da Amerikan yönetimini, taraflardan hiçbirinin müzakerelerin yeniden başlamasına hazır olmadığı sonucuna götürdüğü ifade edildi.

Haberde, Amerikalıların bu nedenle Ortadoğu Dörtlüsü'nün, İsrail ve Filistin'de yeni bir görüşme turu yapıp, bu görüşmeleri bizzat Obama'ya aktaracak üst düzey diplomatlar oluşacak bir ekip kurulduğunu da içeren bir açıklama ile yetinilmesi kararına vardığı kaydedildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün bölgeyi resmen ziyaret eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Dr. Karolos Papulyas ile görüşmesinde, "Filistinlilerle hemen müzakerelere başlamaya hazır olduğunu" bildirmişti.

Ortadoğu Dörtlüsü'nün dışişleri bakanları ise dün gece Washington'da bir araya gelmelerine rağmen, toplantının sonucunda bir açıklama yayımlanmamıştı.