BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da nükleer skandal büyüyor

Japonya'nın Kyushu Elektrik Firması çalışanları, şirketin işlettiği Genkai santralinin açılması için kendilerini vatandaş gibi göstererek lobi faaliyeti yürüttü.

Abone ol

Kyushu Elektrik Firması'nda yapılan incelemeden sızdırılan belgeler, 50 çalışanın televizyonda yayımlanan bir tartışma programına, Kyushu tarafından işletilen Genkai santralinin yeniden açılmasını destekleyen e-postalar gönderdiğini gösteriyor.

İnceleme, olaya 100'ü aşkın çalışanın dahil olduğuna işaret ediyor.

Japonya'daki 54 santralin üçte ikisinde 11 Mart depreminden bu yana çalışmalar durduruldu.

9.0 Büyüklüğündeki deprem ve neden olduğu tsunaminin Fukuşima santraline verdiği zarar sonrasında, ülkenin nükleer sektörü de inceleme altına alındı.

Rutin incelemeler için kapatılmış olan tüm nükleer santrallerin, güvenli olduklarından emin olununcaya kadar kapalı tutulmasına karar verildi.

Ülkenin güneyindeki Genkai santrali, yeniden açılacak ilk santraller arasındaydı.

'Nükleer enerji yeniden düşünülmeli'

Ancak hükümetin geçen hafta daha kapsamlı testler yapılacağını duyurması, firmanın reaktörleri yeniden çalıştırma çabalarını sekteye uğrattı.

E-posta skandalı ise şirketin güvenirliğini iyice sarstı ve Kyushu'nun başkanı geçen hafta Japon kamuoyundan özür diledi.

Bir çalışan ise, basına yaptığı açıklamada, üst düzey yetkililerin, yaklaşık 50 çalışana televizyonda yayımlanan tartışma programına şirketi destekleyen mesajlar göndermelerini söylediğini anlattı.

Ancak şirket içinden kaynakların son aktardığı bilgilere göre, lobicilik faaliyetine katılan çalışan sayısı çok daha fazla.

Ülkenin resmi yayın kanalı, Genkai santralinin açılması için gelen destek mesajlarının yüzde 30'undan fazlasını şirket çalışanlarının gönderdiğini açıkladı.

Başbakan Naoto Kan ise, ülkenin nükleer enerjiye olan bağımlılığını yeniden düşünmesi gerektiğini söyledi.

Fukuşima krizi öncesinde, ülke 2030 yılında, elektriğinin yüzde 53'ünü nükleer enerjiden elde etmeyi hedefliyordu.

Ancak Naoto Kan, bu hedefin gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.