BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.412,13
HABER /  GÜNCEL

İsrail-Filistin barış görüşmeleri başladı

Filistin yönetimiyle İsrail arasında üç yıldan bu yanaki ilk barış görüşmeleri büyük bir gizlilik içinde, Kudüs'te yapıldı.

Abone ol

Filistin yönetimiyle İsrail arasında üç yıldan bu yanaki ilk barış görüşmeleri Kudüs'te yapıldı.

Her iki taraf, büyük bir gizlilik içinde yapılan ilk görüşmenin birkaç saat sürdüğünü ve dün gece geç saatlerde sona erdiğini doğruladı.

Üst düzey bir İsrail yetkilisi görüşmelerin "uzun ve ciddi" olduğunu söyledi; ancak herhangi bir açıklama yayımlanmadı.

Görüşmelerde Filistin yönetimini Saib Erakat ve El Fetih yetkilisi Muhammed Şitaye temsil ediyor. İsrail ise Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Başbakanlık danışmanı İsaac Molcho tarafından temsil ediliyor.

ABD'den de Orta Doğu temsilcisi Martin Indyk ve yardımcısı Frank Lowenstein toplantılara katılıyorlar.

Taraftar arasındaki görüşmeler İsrail'in, yeniden görüşmelere oturmak için varılan anlaşma uyarınca 26 Filistinli mahkumu serbest bırakmasını izliyor.

Dünkü görüşmenin yeri, zamanı ve gündemi hakkında çok az ayrıntı verildi. Her iki taraf da görüşmelerde herhangi bir ilerleme sağlanması konusunda temkinli konuşuyor.

AP ajansına açıklama yapan bir Filistin yetkilisi tarafların haftada bir ve Kudüs ile Eriha'da toplanma kararı aldıklarını açıkladı.

Filistin yönetimiyle İsrail arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim merkezleri yüzünden gecikmişti.

Yahudi yerleşimleri konusundaki anlaşmazlık yüzünden sonuncu doğrudan görüşmeler 2010 Eylül'ünde kesilmişti. Filistin temsilcileri, son dönemde de İsrail'i yeni görüşmeleri sabote etmekle suçladı.

İsrail geçtiğimiz günlerde 2000'i aşkın yeni konut inşa edileceğini açıkladı.

FKÖ yetkilisi Yaser Abd Rabbo, Yahudi yerleşim merkezlerinin genişletilmesinin 'benzeri görülmemiş bir karar olduğunu" bildirdi.

Rabbo, Filistin'in Sesi radyosuna yaptığı açıklamada "İsrail'in yaptıkları yüzünden görüşmeler her an kesilebilir." dedi.

İsrail'de de görüşmelere kuşkulu bakanlar mevcut. Jerusalem Post gazetesi dün, son görüşmelerden beklentinin son derece düşük olduğunu yazdı.

Gazetenin aktardığına göre, Savunma Bakanı Moşe Yalon, anlaşmaya varılması için çok uzun yıllardır çaba harcandığını kaydetti ve "sözlerimdeki kuşkulu yaklaşım açık ama, yine de bir fırsat vermek istedik." dedi.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Yakov Peri ise, anlaşma için çaba harcanması gerektiğini, zira bu anlaşmazlığı çözmek için daha başka bir fırsat bulunmadığını söyledi.

Görüşmelerin gündemi açıklanmamış olsa da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, daha önce, Kudüs, sınırlar, güvenlik düzenlemeleri, yerleşim merkezleri ve Filistinli mülteciler konularının masaya yatırılacağını söylemişti.

Görüşmeler için herhangi bir takvim belirlenmemişse de, ABD yönetimi, bölgenin nihai statüsüyle iligili görüşmeler için 9 aylık bir süre belirlendiğini açıklamıştı.