BIST 10.251
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.406,30
HABER /  GÜNCEL

İsrail basınının 'soykırım' oturumu değerlendirmesi

İsrail basını, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması gerektiğini ancak konunun gündeme gelme nedeninin politik olduğunu yazıyor.

Abone ol

İsrail’deki Haaretz gazetesi 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak tanınması teklifinin İsrail parlamentosunda görüşülüyor olmasının tarihi bir sorunu ifade etme isteğinden ziyade, politik bir kinle tartışıldığını yazıyor.

Gazete başyazısında İsrail'in Kudüs-Ankara ilişkileri iyi giderken Ermeni halkıyla dayanışma göstermek için elinde pek çok fırsat olduğunu ancak o yıllarda ahlaki bir sessizliğin tercih edildiğini de belirtiyor.

Knesset'in eğitim komisyonundan İsrailli milletvekilleri dün 'Ermeni soykırımının' tanınmasını gündeme almıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı bu durumun hâlihazırda kötü olan İsrail-Türkiye ilişkilerini daha da kötüye götüreceğini söyleyerek milletvekillerini uyardı.

Bazı milletvekilleri ise Nazi soykırımında altı milyonu katledilen Yahudilerin Türkiye'nin tepkisine rağmen Ermenilerin trajedisini tanıma sorumluluğu olduğunu savundu.

Haaretz, İsrail'in o yıllarda Amerikan Kongresi'ndeki dostlarının yardımıyla 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasının engellenmesine de katkı sunduğunu belirten gazete, 1915 yılında "ölüm yürüyüşüne gönderilen 1.5 milyon Ermeni'nin yaşadığı soykırımın uluslararası tanınırlığı hak ettiğini" ancak İsrail'in bu tanımayı kendisine siyasi olarak uygun olan bir dönemde yaptığını da belirtiyor.

Politik olarak ortanın solunda yer alan Haaretz gazetesine göre 'İsrail kısasa kısas anlayışıyla Türkiye'yi provoke etmek istiyor. Ancak bu tür bir tanınma Ermeni halkının hak ettiği tanınmaya ışık yılı kadar uzak.'

Siyasi yelpazenin daha ortasında yer alan Maariv gazetesinde konuyla ilgili yazan Ofer Şelah ise Türklerin Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilere yaptıkları katliamların boyutu ve sistematik doğasının 'soykırım' kriterlerine tümüyle uyduğunu ancak İsrail'deki tanınma tartışmasının Türkiye'nin dosttan düşmana dönmesi nedeniyle gündeme geldiğini savunuyor.