BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,93
HABER /  GÜNCEL

İsrail: ABD bizi derin hayal kırıklığına uğrattı

İsrailli bir yetkili, yeni Filistin hükümeti ile çalışma niyetinde olduğunu açıklayan ABD'ye tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Netanyahu da dünya liderlerinin "yeni hükümeti tanımakta acele etmemesi gerektiğini" söyledi. Hükümete Hamas da destek veriyor.

Abone ol

İsrail, dün göreve başlayan ve Hamas'ın da desteklediği yeni Filistin hükümeti ile çalışma niyetinde olduğunu açıklayan ABD'ye tepki gösterdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir İsrail yetkilisi uluslararası haber ajanslarına yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamadan dolayı "derin hayalkırıklığı" duyduklarını söyledi.

İsrail, yeni Filistin hükümeti ile müzakereler yapmasının söz konusu olmadığını duyurdu.

Karara gerekçe olarak, hükümete destek veren Hamas'ın İsrail'in yok edilmesi gerektiğini savunması gösterildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dünya liderlerinin "yeni hükümeti tanımakta acele etmemesi gerektiğini" söyledi. İsrail güvenlik kabinesi de, Gazze Şeridi'nden atılacak her roketten Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın ve yeni Filistin hükümetinin sorumlu tutulacağını açıkladı.

Mevcut Amerikan yasaları, Hamas'ın ya da Hamas'ın parçası olduğu bir yapının, Filistinlilere yapılacak yardımlardan yararlanmasını yasaklıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise Mahmud Abbas'ın geçici ve teknokratlardan oluşan bir hükümet oluşturduğuna dikkat çekti. Psaki, yeni hükümette Hamas'la bağlantılı bakanlar olmadığını belirtti.

Psaki yine de yeni hükümet hakkındaki hükümlerini, izlediği politikalara baktıktan sonra vereceklerini vurguladı.

Abbas: Kara bir sayfa kapandı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise oluşturulan birlik hükümeti ile "tarihteki kara bir sayfanın sonsuza dek kapandığını" söyledi.

17 bakandan oluşan yeni hükümete hem Batı Şeria'yı yöneten El Fetih'in, hem de Gazze'yi yöneten Hamas'ın destek vermesi, rakip Filistinli gruplar arasındaki sorunun giderilmesi yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah'ın hedefi altı ay içinde seçime gidilmesi.

2006'da yapılan seçimleri kazanan Hamas El Fetih ile koalisyon hükümeti kurmuştu. ABD ve Batılı ülkeler Hamas'ın hükümette olması nedeniyle Filistin'e milyonlarca dolarlık yardımı askıya almıştı. 2007'de Abbas hükümeti lağvetmiş, bu kararı tanımayan Hamas Gazze'de kendi yönetimini oluşturmuştu.

İsrail ise Hamas ve El Fetih'in yedi yıl sonra anlaşmaya vardıklarını açıklamasının ardından iki ay önce Filistinlilerle barış görüşmelerini askıya almıştı.