BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,97
ALTIN 2.449,17
HABER /  GÜNCEL

İspanya'nın borçlanma maliyeti daha da arttı

Piyasalarda 'İspanya tedirginliği' sürüyor. Madrid hükümetinin bugünkü hazine bonosu satışlarında borçlanma faizlerinin daha da arttığı gözlendi.

Abone ol

Yatırımcıların İspanya'nın dev boyutlara ulaşan borçlarının altından kalkamayacağı kaygısı dinmiyor.

Piyasalara borçlanma faizi rekor seviyelere tırmanan İspanyol hükümetinden bugün altı aylık tahviller için talep edilen faiz neredeyse yüzde 3.7 oranına tırmandı.

!0 yıl süreli tahviller için İspanya'nın borçlanma faizi bir kez daha yaklaşık yüzde 7.6 düzeyine erişti. Bu oran, Euro Bölgesi'nde tanık olunan en yüksek faize denk düşüyor.

Gözlemciler, yüzde 7'nin üzerine çıkan borç faizlerini 'sürdürülemez' diye niteliyorlar.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İspanya'nın Yunanistan gibi bir kurtarma paketine ihtiyaç duyması olasılığının güçlendiği uyarısını yayımladı.

İspanya'nın mali geleceğine ilişkin piyasalarda artan güvensizlik ülkenin borçlanma maliyetini giderek yükseltiyor.

Borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini söyleyerek Madrid'deki merkezi hükümetten yardım isteyen yerel yönetimlere son olarak Katalunya da katıldı.

Emlak piyasasının çöktüğü ve bankaların dev borç yükü altında kaldığı İspanya'da işsizlik hızla artarken, bölgesel yönetimler Madrid'den parasal destek istiyor.

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, İspanya'nın derhal parasal yardıma ihtiyacı olmadığını; ancak gelecek 2-3 yıl içinde büyük miktarlarda krediye ihtiyaç duyacağını ve alacağı bu kredileri ödeyebilecek durumda olamayacağından kaygılanıldığını aktarıyor.

Bunun yanı sıra Euro Bölgesinde kurtarma paketi almak zorunda kalan ilk ülke olan Yunanistan'daki durum da yeniden kaygı uyandırmaya başladı.

Atina'ya giden AB ve IMF yetkilileri Yunanistan hükümetinin yeni kredi dilimini alabilmesi için gereken adımları atıp atmadığını değerlendiriyor.

BBC muhabiri Chris Morris, Yunanistan konusunda, Almanya ve diğer AB ülkelerinin giderek sabırsızlanmaya başladıklarını kaydediyor.