BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.401,84
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da kemer sıkma okulları zorluyor

Hükümetin bütçe açığını 2014 yılına kadar bitirme planı, ağırlığını eğitim sektörü üzerinde de hissettiriyor.

Abone ol

İspanya'nın Valencia bölge hükümetinin, eğitim sistemine vaat ettiği kaynağı ayıramaması, bölgedeki birçok okulun işlerini yetersiz fonlarla yürütmeye çalışmasına yol açıyor.

Ülkenin birçok bölgesinde protestolar devam ediyor. Öğrenciler de eğitim alanındaki kesintileri protesto için yeniden sokaktalar.

Ekonomisinin büyüklüğüne oranla İspanya'nın otonom hükümetleri arasında en kötü performansa sahip Valencia hükümetinin yaklaşık 20 milyar euro borcu var.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors dün akşam, hükümetin tahvillerini "çöp" seviyesine indiren ikinci kuruluş oldu.

İspanya merkezi hükümeti Valencia'nın borçlarını ödeyebilmesi için şimdiden harekete geçmiş durumda.

Velilerin katkısı

Bölge okullarından birçoğu borç içinde.

Geçen yıl Valencia'daki Cervantes adlı ilkokulda okuyan çocukların velileri okullarına 9 bin euro borç verdiler.

Okulun temizlik işçilerinin çalışma saatlerinin azaltılmasını protesto etmek için okulları temizlemeyi bile göze aldılar.

Cervantes de, bölgenin diğer devlet okulları gibi 2011 yılı bakımı için gereken ödemeleri ancak geçen hafta alabildi.

Okulun Müdürü Frances Catala okulun bu paranın büyük bir kısmını daha önceki borçları kapatmak için harcadığını söylüyor.

Bölgesel hükümetin okuldaki yoksul öğrencilere sağlanan ucuz yemekler için 60 bin euro borcu daha var.

Ortaokul öğrencilerine polis müdahalesi

Valencia'daki protesto hareketi şimdiye kadar toplumun çeşitli kesimlerinden ciddi bir destek bulmuştu ancak geçen hafta protesto hareketinin gelişiminde bir dönüm noktası oldu.

Bölgesel hükümetin eğitim reformlarını protesto etmek üzere sokağa çıkan ortaokul öğrencilerine karşı polisin sert müdahalede bulunması İspanya'nın genelinde tepkiye yol açtı.

Polis memurlarının öğrencileri döverken ve yere yatırırkenki görüntülerinin yayılması, gösterilerin daha da yaygınlaşmasına yol açtı.

Ertesi gün sokağa çıkan geniş kitleler, daha da öfkeliydi.

Valencia'nın bölgesel hükümeti eğitim reformlarının ve öğretmen maaşlarındaki indirimin bütçe açığını kapatmak için gerekli olduğunu savunuyor.

Hükümetin bütçe açığını 2014 yılına kadar tamamen kapatmak gibi bir hedefi var.

Ancak, uzmanlar bütçe açığının tamamen kapatılmasının çok daha uzun bir süre alacağını söylüyor.

Cervantes okulunun müdürü Catala, sorunların Valencia hükümetinin bütçesini sorumsuz bir şekilde harcadığı geçmiş yıllarda başladığını ve hükümetlerin bu nedenle ekonomik krize oldukça hazırlıksız yakalandıklarını söylüyor.

Bölgenin yeni ekonomi bakanı Maximo Boch, geçmişte hem kamu sektörünün hem de özel sektörün ucuz kredi nedeniyle ödeyemeyecekleri borçların altına girdiklerini söylüyor.