BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İşletmeleri bekleyen tehlike!

Çevre faatliyet belgesi olmayan işletmelere ceza yağacak.

Abone ol

Çevre ile ilgili tüm sorumluluklarını yerine getirmiş olmasına rağmen, yıl sonuna kadar çevre faaliyet belgesi almayan firmalara Çevre Kanunu uyarınca 40 bin lira ile 1.7 milyon lira arasında değişen miktarda para cezası uygulanacak.

Çevre ile ilgili tüm sorumluluklarını yerine getirmiş olmasına rağmen, yıl sonuna kadar çevre faaliyet belgesi almayan firmalara Çevre Kanunu uyarınca 40 bin lira ile 1.7 milyon lira arasında değişen miktarda para cezası uygulanacak.

Önceki gün yapılan değişiklikle kabine dışı kalan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, ağustos ayında yaptığı uyarı çerçevesinde 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, firmalara çevre suçu işlemese de 1.7 milyon liraya varan ceza geliyor.

Çevre Kanunu uyarınca ayrı ayrı alınması gereken belgeleri, 29 Nisan 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 'Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik' ile birlikte tek izin belgesinde toplandı. Yönetmeliğe göre, işletmeler hava, su ve toprak gibi alıcı ortamları korumak amacıyla ilgili mevzuat uyarınca çevre lisansı almaları gerekiyor. Yönetmeliğe tabi işletmelerin ayrıca atıkların toplanması, geri kazanılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilebilirliğine ilişkin teknik yeterliliklerini gösteren çevre lisansı almaları gerekiyor. Bu iki belgenin yanı sıra, aynı yönetmelik uyarınca çevre izin ve lisans belgesi alınması şartı bulunuyor.

Dünya'ya bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, yönetmeliğin 2010'da yürürlüğe girdiğini, ancak bugüne kadar firmalara belgelendirme yönünden herhangi bir cezai işlem yapılmadığını söylediler. Çevre ile ilgili tüm yükümlülükleri yerine getirmiş olsa bile yönetmelikte öngörülen izin belgelerini almayan firmalara artık 1 Ocak 2014'ten itibaren ceza kesileceğini dile getiren yetkililer şu örneği verdiler: "Bu izin belgesi tıpkı ehliyete benziyor. Nasıl araba kullanmayı çok iyi bilen, tüm kurallara harfiyen uyan bir kişi ehliyeti yoksa ceza alıyorsa, hiçbir eksikliği olmasa da belgesi olmayan şirketler aynı şekilde ceza alacaklar."

160 bin firmadan 8 bin 500 başvuru

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar imzasıyla ağustos ayında yapılan açıklamada, yönetmelikte öngörülen belgeleri almamış firmalara yılbaşına kadar süre verildiği belirtilerek, aksi takdirde bunların 40 bin lira ile 1.7 milyon lira arasında değişen tutarda para cezasıyla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunulmuştu. Aynı açıklamada, yönetmelik kapsamına giren firmaların sayısının 160-170 bin civarında olduğu ve açıklamanın yapıldığı tarih itibarıyla sadece 8 bin 500 başvuru geldiğine dikkat çekilmişti. Bakanlık yetkilileri, bu açıklama ve aynı tarihte il müdürlüklerine uyarı yazılarının gönderilmesiyle birlikte, müdürlüklere firmalardan çok yoğun başvuru geldiği bilgisini verdiler.

Yönetmelik kapsamına giren sektörler şunlar:

"Enerji, madencilik-yapı endüstrisi, metal endüstrisi, kimya ve petrokimya, yüzey kaplama endüstrisi, ağaç ve kağıt endüstrisi, gıda endüstrisi-tarım-hayvancılık, atık yönetimi, maddelerin depolanması-doldurulması-boşaltılması."