BIST 10.047
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.400,03
HABER /  GÜNCEL

İskoç referandumu İtalyan ayrılıkçılara ilham verdi

İtalya’da kuzey bölgelerinin bağımsızlığını savunan Kuzey Ligi partisi genel sekreteri Matteo Salvini, İskoçya’daki referandumdan bağımsızlığa “evet” kararı çıkmasını dilediğini söyleyerek, aynı adımın İtalya’da da atılabileceğini kaydetti.

Abone ol

İskoçya’da 18 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu İtalyan ayrılıkçıları da umutlandırıyor.

İtalya’da kuzey bölgelerinin bağımsızlığını savunan Kuzey Ligi partisi genel sekreteri Matteo Salvini, İskoçya’daki referandumdan bağımsızlığa “evet” kararı çıkmasını dilediğini söyleyerek, aynı adımın İtalya’nın Piemonte, Veneto, Sardenya ve Sicilya bölgelerinde de atılabileceğini belirtti.

Kuzeydeki Pian della Regina bölgesinde bugün düzenlenen bir mitingde konuşan Salvini şunları söyledi: “Gelecek pazar günü İskoçya’daki “evet” kararını kutlamayı umuyoruz. Karar verme hakkına sahip olmak bile başlı başına bir zaferdir. Maalesef İtalya’da bize, bunu yapamayacağımızı söylüyorlar. Ama biz bağımsızlık savaşını asla bırakmadık. Avrupa ve Roma rejimine karşı birlik sağlanabilirse Piemonte’den Veneto’ya hatta Sardegna, Sicilya ve Salerno’ya kadar kazanma şansımız var.”

“Bağımsızlık savaşını yeniden başlatacağız”

Matteo Salvini, dün İngiliz Financial Times gazetesinde yayınlanan röportajında da İskoçya’daki referandumun “Avrupa’daki tüm otonomi yanlısı hareketler için büyük bir destek” olduğunu söyledi.

Salvini, İtalya’nın kuzeyindeki Po Vadisi’nde “Padanya” adlı bir bağımsız devlet kurulması için “savaşı yeniden başlatacaklarını” belirtti ve “(İskoçya’da) oylama yapılıyor olması Padanya’da bizim için de olumlu bir gelişme. Bağımsızlık savaşını yeniden başlatacağız. Gelecek birkaç yılda Avrupa’nın ekonomik ve coğrafi sınırlarının yeniden çizileceği tarihi değişim çağında bizim de başrol oyuncularından biri olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Salvini ayrıca, İskoçya’daki bağımsızlık referandumundan birkaç gün sonra kuzeydeki Veneto bölgesinde bir yürüyüş düzenlemeyi planladıklarını da açıkladı.

İtalya’nın zengin kuzey bölgelerinin, daha fakir olan güneyin yükünü sırtında taşımak zorunda kaldığını savunan, göçmen karşıtı ve AB muhalifi Kuzey Ligi partisi ülke genelinde yüzde 6.5 civarında oya sahip.

Ancak parti, en güçlü olduğu Veneto bölgesindeki seçmenin yaklaşık üçte birinin desteğini alıyor.