BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.430,40
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in Kobani saldırısı başladı!

Suriye’nin, Türkiye sınırına en yakın şehirlerinden Kobani’yi ele geçirmek için Kürt güçleriyle çarpışan IŞİD militanları şehre adım adım yaklaşıyor.

Abone ol

Tansiyonun yükseldiği sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, önceki günlerde Kobani’nin Siftek köyünde bulunan IŞİD militanları 1 kilometre kadar ilerleyerek dün Zorova köyüne ulaştı.

Suruç’un Karaca Mahallesi’nin hemen karşısındaki Zorova’da, Kürt silahlı gücü olan PKK bağlantılı YPG ve IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaştı. Yüksek yerlere çıkan onlarca meraklı kişi, şiddetli çatışmaları izledi.

Sınıra 100-150 metre mesafede ateşlenen havanların dumanları korkuya yol açtı. Kobani’deki Kürt kaynakları, IŞİD’in şehre hâkim bir tepeyi ele geçirdiğini, buradan tank, top ve makineli tüfeklerle şehir merkezini rastgele vurmaya başladığını aktardı. Zaman’a bilgi veren PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Siyasi Komite Başkanı Ömer Alluş, IŞİD ilerleyişi karşısında Türkiye’den silah takviyesi ve silahların sınırdan geçirilmesi konularında resmi yardım talep ettiklerini söyledi.

Tansiyonun yükseldiği sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, önceki günlerde Kobani’nin Siftek köyünde bulunan IŞİD militanları yaklaşık 1 kilometre ilerleyerek dün Zorova köyüne ulaştı. Suruç’un Karaca Mahallesi’nin hemen karşısında yer alan Zorova köyünde YPG ve IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaştı. Karaca Mahallesi’nin yüksek noktalarına çıkan onlarca kişi de şiddetli çatışmaları meraklı gözlerle izlemeyi sürdürdü. Çatışmalar sırasında zaman zaman Türkiye sınırına 100-150 metre mesafede ateşlenen havanların yükselen dumanları heyecana yol açtı.

Şiddetli çatışmalar sırasında sık sık meydana gelen patlamalar Türkiye tarafında tedirginliğe yol açarken, Suriyelilerin evlerini terk ederek Türkiye’ye kaçışı da devam ediyor. Üç gündür kaçışların azalmasıyla birlikte sadece Yumurtalık bölgesinden Türkiye’ye geçiş yapılıyor.

Çoğunluğu kadın ve çocuk olan Suriyeliler, Türkiye tarafına alındıktan sonra polisler tarafından üst aramasından geçiriliyor. Daha sonra minibüs, midibüs, otobüs ve kamyonlarla Suruç ilçe merkezine götürülüyor. Son bir haftada Suruç’tan giriş yapan Suriyeli sayısı 200 bini aştı.

El NUSRA MİLİTANLARI IŞİD'E KAYNIYOR 

Bölgede savaşan gruplardan terör örgütü El Kaide’nin uzantısı El Nusra’dan bazı militanların IŞİD’e katıldığı öne sürüldü. Reuters’a göre, IŞİD’le ve Esed rejimiyle aynı anda savaşmaktan zayıf düşen El Nusra’ya ait hedeflerin Amerikan jetleri tarafından vurulması bu durumu tetikledi. Haberlerde, ABD Başkanı Barack Obama hava operasyonlarını Suriye’ye de taşıyacaklarını açıkladıktan sonra Halep çevresinde çoğunluğu El Nusra militanı 200 kişinin IŞİD saflarına geçtiği belirtildi. Reuters, El Nusra yönetim kadrosuna yakın bir kaynağın her ne kadar bunun gerçekleşmesine şüphe ile baksa da “Örgütün içinde IŞİD’le barışma taraftarı güçlü bir ses var.” dediğini belirtti.