BIST 9.055
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.292,53
HABER /  DÜNYA

IŞİD'e karşı yeni ordu! 361 tank 350 bin asker!

Irak'ta IŞİD'le yürütülen savaştan büyük bir saldırı hazırılığı yapılıyor. 357 bin Sünni gönüllü savaşçı ve 361 tank ile örgüte karşı yeni bir ordu hazırlanıyor...

Abone ol

Başta Musul ve petrol bölgesi Beyci olmak üzere IŞİD'i işgal ettiği bölgelerden çıkarmak için Bağdat yönetimi tarafından kapsamlı harekat hazırlığı yapılıyor. IŞİD'e karşı kullanılmak üzere ABD'den 61 Kuveyt'ten ise 300 tank gönderiliyor. 357 bin Sünni ise IŞİD'le savaşmak için askeri merkezlere isim yazdırdı.

IŞİD'e karşı Kobani ve Şengal'de Kürt güçlerinin kapsamlı operasyonları devam ederken Irak merkezi yönetimi de başta Musul olmak üzere  IŞİD'in işgal ettiği merkezlere kapsamlı saldırı hazırlığı yapıyor. Bu kapsam da IŞİD'de Musul'da büyük savaşa hazırlık için kentin çevresine mevzi ve hendek kazıyor. Rûdaw'ın haberine göre, IŞİD'e karşı hazırlık yapan Irak ordusuna ABD tarafından tank desteği verilecek. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Macid Garawi, Washington ile Bağdat arasındaki askeri anlaşma çerçevesinde IŞİD’e karşı savaşta Irak Ordusu’nun güçlendirilmesi amacıyla Ocak ayının başında 61 Abrahams tankı göndereceğini, Kuveyt’ın ise 300 tank hibe edeceğini söyledi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, Washington’ın Afganistan’dan 3 bin 100 anti mayın panzeri Kuveyt’te bulunan bir karargaha tahliye ettiğini açıklamıştı.

Kuveyt’te konuşlandırılan askeri teçhizatın Musul operasyonunda kullanılacağı belirtiliyor.

Irak Sünni Ehli ve Cemaat Fetva Heyeti ise 357 bin kişinin gönüllü olarak IŞİD örgütüne karşı savaşmak için askeri merkezlere kayıt yaptırdığını açıkladı. Irak resmi televizyonunun, Irak Sünni Ehli ve Cemaat Fetva Heyeti Başkanı Mehdi Sumedei’ye dayandırdığı haberde, Bağdat yönetiminden gönüllü Sünni milislerin eğitimi ve silahlandırılması yönünde verdiği sözlerin bir an önce hayata geçirilmesi istendi. Geçtiğimiz hafta Ninova vilayeti parlamenterlerinden oluşan bir heyet, Başbakan Haydar Abadi’yle bir araya geldikten sonra, “Başbakan’ın Musul’un Başika, Güwer ve Rabia nahiyelerinde 3 askeri karargahın kurulmasına onay verdiğini ancak projenin hayata geçirilmediğini” açıklamıştı. Bir sürğe önce Bağdat’ı ziyaret eden ABD senatörü John MacCain, bölgedeki Sünni aşiretlerin liderleriyle biraraya gelerek IŞİD sorununu görüşmüştü.

DOKTORLAR KURŞUNA DİZİLDİ

Irak’ın Musul kentinde Cumhuri Hastanesi çalışanı 2 doktor IŞİD tarafından kurşuna dizildi. Hastanenin amilyathanesinde görevli olan Tarık Casım ve Adil Eyhem adlı doktorlar Eylül ayında IŞİD tarafından kaçırılmıştı.