BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

IŞİD'e ağır darbe Saddam'ın şehrinden çıkarıldı

IŞİD, Saddam Hüseyin'in kenti olarak bilinen Tikrit'ten çıkarıldı. Irak Ordusu'nun düzenlediği operasyona İran Özel Kuvvetler Komutanı öncülük etti.

Abone ol

Irak silahlı kuvvetleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kontrolü altındaki Tikrit kentini geri aldıklarını bildirdi.

Irak Ordusu, Şii milisler ve aşiretlerden oluşan güçler, Tikrit kentini IŞİD'ten geri aldı. Başında İran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin bulunduğu güçler, Tikrit'i ele geçirdi.

SADDAM'IN KENTİ TİKRİT

Başkent Bağdat'ın 140 kilometre kuzeyinde bulunan Tikrit, Selahaddin eyaletine bağlı. Irak devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in doğduğu şehir olarak biliniyor. Uzun süredir IŞİD kontrolünde bulunan Tikrit'in kurtarılması amacıyla Irak ordusu, Mart başında geniş çaplı operasyon başlatmıştı.
Ordu birliklerinin ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılar başarıyla sonuçlandı.

28 BİN KİŞİ EVİNİ TERKETTİ

BM, Irak ordusunun IŞİD’in kontrolü altında bulunduğu Tikrit'i geri almak için başlattığı kapsamlı askeri operasyon ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Tikrit’ten 28 bin kişinin evini terk ederek Samarra kentine sığındığını duyurmuştu.

"TİKRİT ANAHTAR KONUMUNDA"

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak ordusunun Tikrit’i IŞİD’den geri almak için başlattığı operasyonun diğer kentleri IŞİD’den kurtarmak için bir ‘anahtar’ olacağını söylemişti.

Şii milisler ve silahlı aşiret gruplarının desteklediği Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit kentini almak için geniş çaplı operasyon başlatmıştı.

Operasyon emrini Irak Başbakanı Haydar İbadi Samarra'da bulunduğu ziyaret sırasında vermişti.
IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.

ABD DIŞİŞLERİ "İRAN YÖNETİYOR"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Irak’ta Tikrit'i de içinde bulunduran Selahaddin vilayetini kurtarma operasyonunu, İranlı Komutan Kasım Süleymani’nin yönettiğini söyledi.

Psaki, sözkonusu operasyonda yer almadıklarını ve Irak Ordusu’yla koordinasyon kurmadıklarını belirtti.

BAŞBAKAN DAVET ETTİ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani’nin, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin davetiyle Tikrit'e geldi.

İranlı komutan Kasım Süleymani'nin Tikrit'teki çatışmalara katılmasının tarihi bir önemi de var. Tikrit, Irak'ın ABD işgaliyle devrilen ve 2006 yılında yakalanarak idam edilen eski lideri Saddam Hüseyin'in memleketi. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak, 1981 yılından 1988 yılına kadar İran'la savaşmış, bu esnada Kasım Süleymani de İran ordusunda subay olarak görev yapmıştı. İran-Irak savaşının sona ermesinden 27 yıl sonra İranlı bir komutan Irak liderinin memleketinin 'kurtarılması' savaşına katılmış oluyor.