BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL

IŞİD’den kaçan Ezidiler okulllara sığındı

Irak Şam İslam Devleti (İŞID) örgütünün saldırılarından kaçan 500 Yezidi Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde okullara sığındı...

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (İŞID) örgütünün saldırılarından kaçan 500 Yezidi Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde okullara sığındı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Şenoba Beldesi Belediye Başkanı Sabri Babat, AK Parti Uludere İlçe Başkanı Hasan Altürk tarafından oluşturulan komisyonlar tarafından beldeye sığınan 500 Yezidi, okullara yerleştirildi. Şenoba beldesindeki okullara yerleştirilen Yezidilere, belediye tarafından yemek veriliyor. Giyim, yemek ve barınma yardımının yapıldığı Yezidiler Şenoba’daki insanların kendilerine yardımcı olduklarını, kaymakamlık ve belediyede çalışanlarının kendileri ile yakından alakadar olduklarını ifade etti. Ak Parti Şenoba Belde Belediye Başkanı Sabri Babat “IŞİD Irak’tan defolup gidecek. İnşallah bu insanlar tekrar kendi ülkesine dönecek, huzur içerisinde yaşayacak. Gelen kardeşlerimizin dini ne olursa olsun sonuçta insandırlar. IŞİD terör örgütü zulmünden kaçan Yezidi kardeşlerimiz Sincar’dan Türkiye’ye Uludere sınırlarından giriş yaptı. Bütün halkımız, insanlarımız bu insanlara kucak açtı. Biz bu insanları misafir ettik. Biz bu insanlara destek çıktık. Gerek Uludere Kaymakamı, gerek Şırnak Valiliği, gerek halkımız, gerek bütün Sivil Toplum Kuruluşları herkes elinden gelen geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor. Elini taşın altına koyuyor. Yardımcı oluyor. İnşallah kısa bir zaman içerisinde Irak’ta düzenli bir durum söz konusu olur. İnşallah bu insanlar tekrar kendi ülkesine dönecek, huzur içerisinde yaşayacak. Tek umudumuz, tek arzumuz budur” dedi.
AK Parti Uludere İlçe Başkanı Hasan Altürk ise IŞİD zulmünden kaçan ve Türkiye’ye gelerek kendilerine sığınan Yezidiler için bir araya geldiklerini söyledi. Altürk, "İşte bu insanlar için ellerimizden gelen imkanlar doğrultusunda ne varsa hükümet olarak, devlet olarak, vatandaş olarak, millet olarak her türlü imkanları her türlü ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz ve devam edeceğiz. Tabi ki isteğimiz şudur ki biran önce bu IŞİD belasının kuzey Irak’tan defolup gitmesi, bu insanların da yurduna, yerine dönmesi tek temennimiz odur” diye konuştu.
Sincar bölgesinden gelerek Uludere’ye sığınan bir Yezidi, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Kardeşim, biz Şengal’den iki aşiret geldik. Peşmergeler dediler kanımızı veririz ama Şengal’i vermeyiz. Ama Peşmergeler hiçbir şey yapmadı. Büyük zorluklarla buraya geldik. Kaymakamlık ve belediyede bizlere yardımcı oldu. Bize yardım edebilmek için yapmadıkları bir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.
Salih Murat adlı Yezidi ise “Biz buraya iki aşiret geldik. Buradaki insanlar bize ellerinden geldiğince yardımcı oldular. Yolda da vatandaşlar bizlere yardımcı oldular. Biz topraklarımıza geri dönüp iyi bir yerde yaşamımıza devam etmek istiyoruz. Sizlere teşekkür ederim” diye konuştu.
(İHA)