BIST 9.028
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.279,71
HABER /  DÜNYA

IŞİD’den 3 yıl sonra en büyük saldırı: Uyuyan hücreler harekete geçti

İngiliz basını, Suriye'deki uyuyan IŞİD hücrelerinin harekete geçtiğini belirtti. Ülkenin batısındaki bir polis karakolunu basan teröristler, son üç yılın en büyük saldırısını düzenledi.

Abone ol

The Times’ın haberine göre Suriye’nin batısında yer alan Al-Saan kasabasını hedef seçen teröristler, bölgedeki polis karakolunu bastı. Burada görevli 8 asker ve polisi rehin alan teröristler, Esad rejimi muhbiri olduğu öne sürülen 11 sivili de alıkoydu.

Sivil halktan rehin alınanlarla birlikte sayı 46’yı bulurken, gazetenin haberine göre rehineler bir süre sonra serbest kaldı. Olaylar sırasında bir sivil vatandaşın hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. Söz konusu bölge uzun süre terör örgütü IŞİD’in kontrolü altındaydı. Bölge, 2017 yılında Suriye ordusu tarafından düzenlenen operasyon sonucu geri alındı.

Askeri otobüsleri hedef alıyorlar

The Times, yaşanan son saldırının IŞİD’in uyuyan hücrelerinin harekete geçtiğini gösterdiğine dikkat çekti. Teröristlerin son aylarda Suriye’de askerleri taşıyan otobüsleri hedef aldığı, Irak’ta ise gerilla tarzı saldırılar düzenlediği vurgulandı.

Gazete Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin başında bulunan Rami Abdel Rahman’ın görüşlerine de yer verdi. Rahman saldırıyla ilgili, “IŞİD Suriye’de bitirildiğinden beri karşılaştığımız en büyük adam kaçırma olayıydı. Bu kişiler genelde rejim güçleri üyesi ise öldürülüyor. Teröristler eylül ayından bu yana en az 28 çobanı katletti” dedi.

Uyuyan hücrelerde 10 bin terörist

ABD’nin başı çektiği operasyonlar sonucu IŞİD’in Suriye ve Irak’taki faaliyetlerinin 2019 itibarıyla bitirildiği düşünülüyor. IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi, aynı yıl düzenlenen bir ABD operasyonu sırasında esir düşeceğini anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlatarak ölmüştü.

Bağdadi’nin ölümünden sonra uyuyan hücrelerde bulunan 10 bin IŞİD militanı olabileceği düşünülüyor.