BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,88
ALTIN 2.436,22
HABER /  DÜNYA

IŞİD son dakika esrarengiz emir avı!

IŞİD şok üstüne şok yaşıyor gelen son dakika haberlere göre esrarengiz operasyonlarla emirleri birer birer yok ediliyor. Peki bu operasyon kimin işi?

Abone ol

IŞİD işgal ettiği yerleri 'komutan' statüsündeki 'emir'lerle idare ediyordu. Ancak son günlerde arka arkaya emirlerine esrarengiz operasyonlar düzenlenmeye başladı. Son olarak 2 emirleri daha bilinmeyen silahlı gruplar tarafından öldürüldü.

IŞİD'de korku yaratan esrarengiz emir operasyonlarının sonuncusu dün gece kayıtlara geçti. Musul'un güneyinde Ayın Beyza - Hırba Elhadideyin yolunda, IŞİD emirlerinden Hamza El Mısıri öldürüldü.

Esrarengiz emir avı bununla bitmedi. Bu kez kentin doğusunda Şii Türkmenler’i bölgeden uzaklaştırılmasından sorumlu IŞİD’li emir Ahmed Kamil öldürüldü.

ESRARENGİZ EMİR AVINI KİM YAPIYOR?

Emirleri bir bir yakalayarak öldürenlerin kimler olduğu muamma. Bilinen tek şey silahlı bir grup kişinin emirlere operasyon düzenleyerek yok ettikleri yönünde. Ancak bu silahlı grupların arkasındaki güç bilinmiyor.

Bir süredir, Musul’da, kim oldukları bilinmeyen silahlı gruplar, IŞİD mensuplarına saldırılar düzenliyor. Saldırılarda birkaç emirin yanısıra, onlarca IŞİD mensubu öldürülürken, örgütün bazı noktaları da bombalanmıştı.

işid-emiri-öldürüldü.jpgÖldürülen emirler arasında, örgütün “vilayet mahkeme başkanı” Usame Abdulwaha Altai ile “din eğitimi sorumlusu” Abu Dua ElYemeni de bulunuyor. Musul’daki sözkonusu emir avını şimdiye kadar üstlenen kimsenin olmaması olayı daha da esrarengiz kılıyor.

PERDE ARKASINDA O MU VAR?

İsmi Kasım Süleymani... İran'ın, Irak'ta ABD'ye kök söktüren Kudüs Gücü'nün başındaki isim. Şimdiye kadar medyadan uzak dururken IŞİD'den sonra Irak'ta çeşitli mekanlarda çekilmiş fotoğrafları bolca servis edilmeye başladı.
screen-shot-2014-11-12-at-2.51.19-pm.pngIŞİD emirlerine yönelik esrarengiz operasyonlar da arka arkaya gelmeye başlayınca gözler İranlı general Kasım Süleymani'ye döndü.

Peki kimdir bu Kasım Süleymani?

2008 yılı baharında ABD'li General Petraeus'un Celal Talabani'nin cep telefonunda okuduğu bir mesajda şunlar yazıyordu;

-"Benim adım Kasım Süleymani. Şunu bilmelisin ki İran’ın Irak, Lübnan, Gazze ve Afganistan politikalarını ben kontrol ederim.”

Mesajın sahibi İlkokul mezunu eski bir inşaat işçisi olan ve Irak’ta kendilerine yıllardır kök söktüren Kudüs Gücü’nün başındaki Kasım Süleymani'den başkası değildi.

HEM HER YERDE HEM HİÇBİR YERDE

Esrarengiz bir kişilik olarak tanımlanan Kasım Süleymani, İran'ın perde gerisindeki en önemli adamı.
The Guardian’a konuşan kıdemli bir Amerikalı yetkili, Süleymani’yi tanımlarken şöyle diyordu;

-“Acımasızlığı ve etkisi herkesi dehşete düşürür. O hem her yerdedir hem hiçbir yerde değildir”.

kasim-süleymani.jpg

İNSANLARI BÜYÜLER ONU MELEK GİBİ GÖRÜRLER

Irak’ın önemli Sünni liderlerinden biri olan Salih Mutlak da Süleymani’yi şöyle tanımlıyor:

-“Süleymani’nin gücü doğrudan Hamaney’den gelir. Herkesi, cumhurbaşkanı da dahil herkesi by-pass eder. İslam’da anne-babaya itaat kuralı vardır. İran ve İran dışındaki bütün Şiiler Hamaney’e, dolayısıyla doğrudan onun adına hareket eden Süleymani’ye anne-babalarına itaat ettikleri gibi itaat ederler. Irak’taki bütün önemli insanlar onu görmeye gider. İnsanlar onun tarafından büyülenmiş gibiler, onu bir melek gibi görürler.”

YAŞAYAN ŞEHİT

İran'ın dini lideri Hamaney'in has adamı olan Kasım Süleymani, Hizbullah operasyonlarının da kilit ismi konumunda. Hamaney, kamuya açık alanlarda birçok kez onu “Cephede defalarca şehit olduğu halde hâlâ yaşayan bir devrim şehidi” diye övdü.

kasim-süleymani-ve-hamaney.jpgŞimdi İran'ın lideri olan Ali Hamaney, İran-Irak Savaşı'nda cephedeyken. Sağında Kasım Süleymani , solunda ise dönemin Devrim Muhafızları Komutanı Rızai.

ABD'Lİ KOMUTANA YOLLADIĞI İRONİK NOT

2006’daki Hizbullah-İsrail savaşında da Hizbullah’ın operasyonlarının belirlendiği karargâhın kilit ismi Süleymani'ydi. 44 gün süren savaş boyunca, Irak’ta Şii milislerinin Amerikan hedeflerine yönelik saldırılarını büyük oranda azaltmış olması Amerikalıları şaşırtmıştı. Savaş bittiğinde Kasım Süleymani, Bağdat’taki Amerikalı komutanlara şöyle bir mesaj yollamıştı:

-“Umarım Bağdat’taki huzurun ve sakinliğin keyfini çıkarmışsınızdır. Ben Beyrut’ta biraz meşguldüm de!”

SON FOTOĞRAFLARI IRAK'TAN

Kasım Süleymani'nin İran sitelerine son dönemde sıkça düşmeye başlayan fotoğraflarının neredeyse tamamı Irak'tan ve cephede çekilmiş. Son olarak bir grup silahlı grupla Irak'ta verdiği poz medyada yer aldı.

süleymani-kasim-irak.jpgBu pozlarla da Kasım Süleymani Irak'ta baş aktör olmaya soyunduğunun mesajını verdi. Haliyle esrarengiz IŞİD emiri infazlarında onun parmağının olması çok da şaşırtıcı olmaz.