BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,56
ALTIN 2.385,74
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

IŞİD politikası çözüm sürecini nasıl etkiler?

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Türkiye'nin IŞİD politikasını İnternethaber'e değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Hükumetin IŞİD politikasını değerlendiren Kürkçü, hükumetin IŞİD karşısında etkin bir tutum almaktan kaçınmasının PYD'nin işini zorlaştırdığını söyledi.

Rojova devriminin bölgede yalnız bırakılmasının çözüm sürecini de olumsuz etkileyeceğini savunan Kürkçü, Türkiye'nin topyekün bir tavır takınması gerektiğini dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu'nun "zorunlu din dersi" açıklamasına da değinen Kürkçü, bunun son derece tuhaf bir denklem olduğunu, hükumetin Türk-İslam sentezine sarılmasının çözüm sürecinin argümanlarının tavsamakta olduğuna dair bir kanaat oluşturacağını söyledi.

ÇÖZÜM SÜRECİ BUNDAN OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR

Hükumetin IŞİD karşısında etkin bir tutum almaktan kaçınması elbette IŞİD'in karşısındaki biricik güç durumuna gelmiş olan PYD'nin, dolayısıyla Rojova devriminin ilerleyişini zorlaştırıyor, yeni engeller yaratıyor. Rojova Devrimi burada IŞİD karşısında yalnız bırakıldığı nispette de Türkiye'nin çözüm süreci de bundan olumsuz etkilenecektir. Çünkü Kürt halkı parçalarının birinde saldırıyla karşı karşıyayken, burada Türkiye hükumetinin oynadığı rol dolayısıyla güçlükler yaşıyorken, başka bir parçada kendisini barış içinde ve özgür hissedemez.Bu çerçevede tüm Türkiye'nin topyekün bir tutum takınması gerekirdi. Ancak hükumetin ideolojik angajmanları bu konuda net bir tutum takınmasını engelliyor.

ÇÖZÜM ARGÜMANLARI GİDEREK TAVSAMAKTA

Bugün, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasını duyduk; IŞİD karşısında zorunlu din derslerinin gerekliliğinden bahseden, son derece tuhaf bir denklem kurduğunu görüyoruz. Demek ki aslında hükumetin Türk-İslam sentezine sarılmaktan başka bir çare bulamıyorsa, Kürt meselesinde de çözüm argümanlarının giderek tavsamakta olduğuna dair de bir kanaat oluşturacaktır ister istemez.

PKK'nın bölgede IŞİD'le savaşıyor olması çözüm sürecinde pazarlık konusunda elini güçlendirir mi sorusuna, "PKK zafer için mücadele ediyor" diye yanıt veren Kürkçü, en önemli kazancın PKK'nın terörist bir güç değil bir halk gücü olduğunun ortaya çıkması olduğunu söyledi.

HALK GÜCÜ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

PKK bir pazarlık şartı olarak savaşıyor değil, onlar Rojova devriminin zaferi için mücadele ediyorlar. Bunun masada herhangi bir fiyatı olduğundan söz etmeyeceklerdir, önemli olan, PKK'nın bir terörist güç değil bir halk gücü olduğunun daha net ortaya çıkması ve güvenlikle ilgili argümanların giderek geçersizleşmesi sonucunu vermektedir ki, en önemli bir kazanç da bence budur.