BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,60
ALTIN 2.387,64
HABER /  GÜNCEL

IŞİD karşıtı koalisyon 1. yılını doldurdu

ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyonun hava harekatları tam bir yıl önce başlamıştı. ABD örgütün etkinliğini azalttığını savunurken, harcanan kaynaklara karşın örgütün gücünden fazla bir şey yitirmediğini düşünenler de var.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki ilerleyişinin ve özellikle ülkenin en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçirişinin ardından ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyon birinci yılını tamamladı.

Başta ABD Hava Kuvvetleri olmak üzere, İngiltere ve Fransa ile Körfez ülkelerinin de katıldığı hava harekatları sonucu IŞİD'in ne kadar zayıflatıldığı ise tartışma konusu.

ABD'nin IŞİD'e yönelik başlattığı 'Kararlı Çözüm' operasyonunun komutanı Tuğgeneral Kevin Killea, 8 Ağustos'ta başlatılan hava operasyonlarından bu yana IŞİD'in yapısının gözle görülür biçimde değiştiğine inanıyor.

Killea'ya göre, ABD'nin örgüte yönelik Suriye ve Irak'ta gerçekleştirdiği 44 binden fazla sorti sonucunda IŞİD artık yeni şehirleri ele geçiren bir örgüttense elinde olan bölgeleri muhafaza etmeye çalışan bir yapıya büründü.

Killea, Temmuz sonunda yaptığı bir konuşmada "Saldırıları eskisi kadar büyük değil. Daha nokta atışı küçük operasyonlar yapmaya çalışıyorlar. Saldırılarının devamlılığı da azaldı. Bir ilerleme sağladık" demişti.

AncakABD'nin istihbarat birimleri o kadar iyimser değil.

ABD'li haber ajansı Associated Press'e bilgi veren bir Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkilisi, "Militan sayılarında kayda değer bir azalma görmüyoruz" dedi.

CIA, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta 20 bin ila 30 bin civarında militanı olduğunu düşünüyor.

IŞİD'e yönelik hava harekatlarının başlamasından bu yana ortaya çıkan bir diğer kaygı ise örgüte bağlı kişilerin Batılı ülkelerde saldırı düzenleme riski.

ABD'nin Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey de geçen hafta Aspen'de düzenlenen Ulusal Güvenlik Forumu'nda ilk kez ABD için en büyük tehdidi IŞİD'in oluşturduğunu söyledi.

FBI daha önce en büyük tehdidin El Kaide olduğunu ifade ediyordu.

IŞİD'e karşı kazanımlar

Suriye ve Irak tarafındaysa IŞİD'e karşı operasyonları takip eden ABD merkezli çatışma bölgeleri danışmanlık şirketi IHS, hava harekatlarının başlamasından bu yana IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerin yüzde 10 azaldığını aktarıyor.

ABD özel harekat birliklerinin IŞİD'in petrol işlerinden sorumlu üst düzey yöneticisi Ebu Sayyaf'ı Suriye'de öldürmesi de yine örgüte karşı elde edilmiş önemli bir kazanım olarak kabul ediliyor.

Ancak akademik çevrelerde genel kanı mevcut stratejinin başarıya yakın olmadığı yönünde.

Washington merkezli Uluslararası Savaş Çalışmaları düşünce kuruluşundan Harleen Gambhir Associated Press'e yaptığı açıklamalarda "Rakka üzerinde artan bir baskı olduğu doğru. Ancak genel tabloya bakılacak olursa, IŞİD hâlâ bir yıl önceki yerinde duruyor ve yakın zamanda da yenilgiye uğratılabilecek gibi görünmüyor" diyor.

ABD Başkanı Barack Obama geçen yıl IŞİD'e karşı hava harekatlarının karadan eğit-donat programıyla destekleneceğini söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama, bir yıl önce hava operasyonlarının eğit-donat programı kapsamında yetiştirilecek Suriyeli 'ılımlı muhaliflerle' destekleneceğini sçylemişti.

Ancak son bir yıl içerisinde eğitim alan ve Suriye'ye savaşmaya gönderilen muhaliflerin sayısı sadece 60. 30. Bölük olarak adlandırılan grup, Suriye'ye girdikleri anda da El Nusra cephesinin saldırısına uğramış vehem kayıplar hem de esirler vermişti.

IŞİD'in karaborsada petrol satışına engel olmak için petrol çıkarılan tesislerin hava operasyonlarında hedef alındığı da belirtilmişti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, son bir yılda IŞİD'in elindeki 156 petrol tesisinin imha edildiğini söylese de, örgütün derme çatma tesisler kurarak petrol çıkarmaya ve işlemeye devam ettiği belirtiliyor.

Aspen'deki Güvenlik Forumu'nda konuşan ABD'nin IŞİD'e yönelik başlattığı 'Kararlı Çözüm' operasyonunun komutanı Tuğgeneral Kevin Killea, Irak'taki Ramadi operasyonunun IŞİD'le mücadelede dönüm noktası olabileceği görüşünde.

Killea, gelecek aylarda başlatılması planlanan geniş kapsamlı Ramadi harekatının Irak ordusunun 'azmini zorlayacağını' ancak başarıya ulaşılması halinde IŞİD üzerindeki baskının ciddi ölçüde artacağını savundu.

Irak ordusu, Şii milisler ile koalisyon güçlerinin hava desteğiyle birlikte Anbar eyaletinin başkenti olan Ramadi'yi IŞİD'den geri almak için kapsamlı bir harekat başlatmayı amaçlıyor.