BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

IŞİD İngiliz rehineyi 'öldürdü'

Örgüt, İngiliz rehine Alan Henning'in 'başını kestiği' bir video yayımladı. Video henüz bağımsız kaynaklarca teyit edilmedi.

Abone ol

IŞİD'in son videosunda örgütün öldürmekle tehdit ettiği Amerikan vatandaşı Peter Kassig'in ailesi, oğullarının bırakılmasını isteyen bir video yayımladı.

Aile, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) örgütüne seslendikleri videoda, oğullarının adını "Abdülrahman" olarak değiştirdiğini vurguladı.

Ed ve Paula Kassig, oğullarının yaptığı yardımlar ve çabalarından gurur duyduklarını söyledi.

Peter Kassig, kendi kurduğu yardım kuruluşu vasıtasıyla Suriye'ye yardım götürüyordu. Kassig, bir yıl önce yardım çalışmaları sırasında Der Azur'da kaçırılmıştı.

Videoda Kassig'in ailesi bir koltukta oturuyor. Anne Paula Kassig bir baş örtüsü takıyor ve oğlunun fotoğrafını tutuyor.

Baba Ed Kassig ise kameraya doğru konuşuyor ve oğlunun Suriyelilere yardım götürdüğünü, daha sonra da Müslümanlığa geçtiğini söylüyor.

Ed Kassig örgüte seslenirken "Şiddetin sorunları çözemeyeceğini" belirtiyor.

'Yüreğimiz yanıyor'

Oğluna seslenen anne Kassig ise, "Senin serbest bırakılman dileğiyle, sana tekrar sarılabilmek ümidiyle yüreğimiz yanıyor. Serbest bırakılacağını ve seçtiğin yolda, ihtiyacı olanlara yardım yolunda devam edeceğini umuyorum" diyor.

Video ile birlikte yayımlanan yazılı açıklamada, tüm Müslümanların bayramını kutlayan aile, örgütün oğullarına acıması ve onu serbest bırakması dileğinde bulunuyor.

İngiliz rehineyi öldürdü

Örgüt, Cuma akşamı İngiliz rehine Alan Henning'in başını kestiği görüntüleri yayımlamış, videonun sonunda Peter Kassig'i öldürmekle tehdit etmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, işlenen cinayetin 'affedilemez' olduğunu ve bu cinayetten sorumlu kişilerin yakalanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Henning'e yapılanın 'nefret uyandıran bir suç' olduğunu vurgulayan Cameron, "Böylece örgüte şüpheyle yaklaşanlar, aslında ne kadar barbar ve tiksindirici olduğunu gördüler" dedi.

Suriye'ye 4. gidişiydi

Salfor kentinde taksicilik yapan 47 yaşındaki Alan Henning, daha önce üç defa yardım konvoyuna katılarak Suriye'ye gitmişti.

Ancak Henning, geçen Aralık ayında, Suriye'ye dördüncü ziyaretinde IŞİD militanları tarafından kaçırıldı.

Daha önceki Suriye ziyaretleri sırasında BBC'ye konuşan Henning, Müslüman olmadığını ama mülteci kamplarını gördükten sonra hayatının değiştiğini ve hep geri dönmek zorunda hissettiğini söylemişti.

Henning'in eşi Barbara IŞİD'e çağrıda bulunmuş, kocasının masum olduğunu ve bırakılmasını istemişti.

'Müslümanların tepkisi artabilir'

IŞİD daha önce de, gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff ile İngiliz David Haines'in başlarını kesen görüntüleri yayımlamıştı.

BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner, bu videonun örgüte sempati duyanları dehşete düşürebileceğini düşünüyor.

Gardner, "Henning, çok sayıda Müslüman arkadaşı olan biriydi ve bu durum örgüte tepkiyi artıracağa benziyor.

İngiltere'de radikal eğilimleri olduğu düşünülen bazı kişiler bile Alan Henning'in serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Bu nedenle IŞİD'e sempati duyan kişiler dahi, Henning'in öldürülmesiyle, örgütün haddini aştığını düşünebilir" diyor.