BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,85
ALTIN 2.439,23
HABER /  DÜNYA

IŞİD hayvanların da psikolojisini bozdu!

IŞİD saldırılarında, kurşun seslerinden hayvanların dahi psikolojisi bozuldu.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları tüm dünyayı gerilim altına aldığı bu günlerde, saldırılardan etkilenen sadece bölge halkı değil... Sıcak çatışmanın yaşandığı bölgelerdeki besi hayvanlarının da psikolojisi bozuldu!

Rudaw'ın haberine göre, kaçan Kobani köylüleri bir kısım besi hayvanını sınırın Türkiye tarafına geçirerek kurtarırken, geri kalanı ise, kurşunların altında boş arazide dolaşıyor ve Kobani-Suruç sınırında bir birinden ayrı düşen hayvanların da en az insanlarınki kadar dramatik öyküleri var.

hayvan1.jpg

HAYVANLAR GECELER BOYU HUYSUZLANIYOR

IŞİD’e karşı sınırda nöbet tutan eylemciler, bombardıman başlayınca aşırı yüksek desibeldeki silah seslerinden dolayı sağa sola koşturmaya başlayan hayvanların geceler boyu nasıl huysuzlandıklarını anlattı.

ÜÇ İLGİNÇ DURUM

Rudaw’a konuşan insan hakları aktivisti Kerim Kayalar, sınırda kaldığı süre içinde üç ilginç durumla karşılaştığını söyledi.

Bunlardan birinin insanların Kobani’deki savaşı futbol maçı izler gibi izlemesi olduğunu belirten Kayalar, “Sınırda kaldığım süre içinde bu çok dikkatimi çekti, insanların bu kadar yakın mesafede bir savaşı futbol maçı izler gibi izlemesi bana çok dramatik geldi. Orada insanlar birbirini vuruyor, bu tarafta da çaresizce seyrediliyordu” dedi.

hayvan2.20141015122925.jpgKendisini etkileyen ikinci durumun ise insanların can havliyle kaçışması ve kimin ne taşıyabildiyse beraberinde getirmesi olduğunu anlatan Kayalar, “insanların toza dumana boğularak kaçışması, bağırmalar, ağlamalar, çocuk sesleri, yaralılar, anlık anlatılan kafa kesme hikâyeleri, tüm bunlar gerçekten savaşın iyi bir özetiydi benim için” diye belirtti.

Kayalar, üçüncü ilginç bulduğu durumu da şöyle anlattı:

"HAYVANLAR ÇOK ÇARESİZ"

“Beni etkileyen bir başka şey de hayvanların çaresizliğiydi. Köylüler bir kısım koyunlarını sınırın bu tarafına getirirken, bir kısmı da IŞİD’e yakın bölgelerde kalmıştı. O tarlaların içinde bir o yana bir bu yana sahipsiz bir şekilde gelip gidiyorlardı. Bu taraftakiler de onları görünce sınır tellerine doğru hareketleniyorlardı. Kobani’ye gidip gelenler bu şekilde yarı yolda kalan hayvanların kurşunlanarak öldürüldüklerini anlattı.”

Uzun süre sınırda nöbet bekleyen İhsan Tüfekçi isimli vatandaş da, hayvanların gece boyunca nasıl huysuzlandıklarını anlattı:

"YAVRUSU SINIRIN DİĞER TARAFINDA KALAN AT GECE BOYU BÖĞÜRDÜ"


“Gece boyunca bir hayvanın böğürmesi geliyordu. Biz sınırda bekleyenler en son dedik gidip bir bakalım. Gidip sorduk meğerse yavrusu sınırın diğer tarafında kalmış. Sahibi de o evde kalıyordu. ‘Yavrusu için huysuzlanıyor’ dedi. İnanır mısın o an gözlerimden yaş aktı. Ve bu şekilde birçok yerde gece boyu koyun, keçi, inek sesleri geliyordu. Demek ki onlar da yavrularını kaybetmişti.”