BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

İşçi eylemleri son durum Ford Otosan'da yeni eylem

İşçi eylemlerinde son durum... Renault işçilerinin eylemi 12. gününde devam ediyor. Ford Otosan'ın Eskişehir fabrikasında ise yeni eylem başladı.

Abone ol

BURSA'da Oyak Renault Fabrikası'nda başlayan iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemleri 12'nci gününde devam ediyor.

Tofaş Otomotiv Fabrikası ile yan sanayi fabrikaları Coşkunöz, Mako ve Ototrim'deki eylemler sona ererken, Oyak Renault'taki görüşmeler geçen cumartesi gününden itibaren kilitlendi. İşveren temsilcileri ile en son cumartesi günü görüştüklerini açıklayan işçilerin avukatlarından Deniz Baykal şunları söyledi:

"Oyak Renault işçisi, işveren temsilcileri ile geçtiğimiz hafta defalarca görüştüler. Kendileri, Bocsh işçilerine tanınan hakların kademeli olarak kendilerine verilmesini ve bunun tutanaklara geçirilmesini istedi. İşveren temsilcisi bu teklifi kabul etti. Tutanağa geçirdik. Hatta ben yazdım. Fransızcaya çevrildi. Sonra temsilci dışarı çıkıp bir görüşme daha yaptı. MESS ile görüşmüş olabilirler. Dönünce, 'Yapılan anlaşmayı kabul ettiremedim' dediler. Görüşmeler burada koptu. En son cumartesi günü bir araya geldik. Çalışan işçiler, 'Söz uçar yazı kalır' diyerek taleplerini yinelediler. Bunun hukuki geçerlilik kazanması için adını kendilerinin koyacağı yazılı tutanak, sözleşme veya protokole dökülmesini istediler. Bu teklif de kabul görmeyince görüşmeler kitlendi. Bugün dahil bir araya gelmedik."

5 BİN 500 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Deniz Baykal, Bosch Fabrikası'nda çalışan içşilere verilen hakların Oyak Renault'ta görev yapanlara verilmesi halinde bu miktarın eski çalışanların aylık maaşına 200 TL, yeni işe girenlere ise 500-550 TL arasında fark yansıtacağını sözlerine ekledi. 

Renault'un üst düzey yöneticilerinden oluşan bir grubun bugün Bursa'ya geleceği bildirildi. Bu iddia doğrulanamazken, Bursa'ya gelen aralarında Fransız, Alman ve İspanyollardan oluşan 10 kişilik gazeteci heyeti eylem yapan işçilerle görüştü. Günde yaklaşık bin 400 otomobilin üç vardiyada üretildiği OYAK Renault Fabrikası'nda yaklaşık 5 bin 500 işçi çalışıyor.

ford-eylem.jpg

FORD OTOSAN'DA YENİ EYLEM

Eskişehir'deki Ford Otosan fabrikasında çalışan işçiler, tesisin bahçesinde toplanarak iş bırakma eylemine başladı.

Ford Otosan firmasının Eskişehir'in İnönü ilçesindeki fabrikasında çalışan işçiler, iş bırakma eylemi başlattı. Kamyon ve çekici üretim tesislerinde çalışan işçiler, sabah işbaşı yaptıktan yaklaşık 3 saat sonra fabrika bahçesinde toplandı. Burada bir süre slogan atan yaklaşık 500 kişilik grubun eylemi nedeniyle fabrikanın tüm bölümlerinde üretim durdu. İşçilerin fabrika bahçesindeki bekleyişi sürüyor.