BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.412,23
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşçi alımında usulsüzlük!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma’daki maden işçilerinin haklarıyla ilgili konuştu.

Abone ol

 Milletvekili Sakine Öz, şimdi de Ege Linyit İşletmelerine bağlı maden ocağında işe alınacak yeni işçiler için yapılan kura çekiminde yaşanan usulsüzlük iddialarına değindi…

CHP Milletvekili Sakine Öz’ün açıklaması şöyle:

"Soma'daki madenlerde yaşanan iş cinayetleri, ülkemizde son 10 ayda yaşanan kayıtlı 1017 işçi kaybımızın en üzücü parçasını oluşturmaktadır. Madencilerimiz, yeraltında binbir zorlukla mücadele ederken, yer üstünde servis kazaları, sağlık ve güvence konusunda sorunlarla karşılaşmaktadır. Son olarak Uyar Madencilik'te yaşanan göçük ve ardından işsiz kalan yaklaşık 800 işçimizin isyanı da göstermiştir ki, ülkemizde iş bulmak bir mücadeleyi, çalıştığı işte hayatta kalmak ise ayrı bir mücadeleyi gerektirmektedir.

Biz, ilk günden beri madencilerimizin yaşadığı sıkıntıları gündemimizden düşürmedik. Madencilerimizin hakları için gerek madende, gerekse Meclis'te tüm yolları sonuna dek zorladık. Bugün ulaştığımız noktada, Ege Linyit İşletmelerine iş başvurusunda bulunan yurttaşlarımız, ilkokuldan lise düzeyine kadar büyük bir umutla evine ekmek götürmeyi beklerken, binlerce başvurudan sadece 292'si kabuk edilecektir.

Ülkemizde iş çilesi, bugün Soma'da yapılan kura sorununda kendisini göstermiştir. Binlerce işçimiz, bilgisayar kurası sonucunda sınava katılmayı beklerken, beliren bazı usulsüzlük iddiaları bir gerçeği ortayı koymuştur. Ben, noter huzurundaki bu kurada bir usulsüzlük varsa, sayın kaymakamın kurduracağı komisyonun gerekli incelemeyi yapacağına ve adaletin tatmin edici biçimde oluşacağına inanıyorum.

Benim asıl itirazım şudur: Bu kura ve işe başvuru süreciyle bir Türkiye gerçeği daha net ortaya çıkmıştır. İnsanımız, bir iş bulma telaşıyla, evine ekmek götürmek adına sağlıksız koşullarda ve uzun mesailere zorlanmış; 300'ün altındaki işçi alımı için sınav ilanına binlerce yurttaşımız başvurmak zorunda bırakılmıştır.

AKP'nin Türkiye'yi getirdiği işsizlik belası, sonunda işçilerimizi birbirine düşürmüş, devlete olan güveni tümüyle çökertmiştir. İşçimiz, sınavlardaki torpillere isyan etmiş, artık hemen her iş ilanına olan güveni tükenmiştir.

Soma'da AKP İlçe Teşkilatı eliyle geçtiğimiz aylarda dağıtılan iş başvuru formlarını unutmadık. Birçok kentimizde, AKP ilçe teşkilatlarının eline geçen İş-Kur Müdürlüklerinin işe alım listelerini unutmadık. Bu sınavın sonucu ne olursa olsun, en adil ve doğru biçimde işe yerleştirmelerin bitmesini kararlılıkla takip ediyoruz. Hangi kurum olursa olsun, alın teriyle emeğini veren işçilerimizin işsiz kalmayacağı bir Türkiye için mücadelemiz sürecek."