BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Polislere yeni kişilik testi geliyor

Polis olmak isteyenler için uygulanacak bu yeni test kişilik bozukluğu olanları belirleyecek.

Abone ol

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, polis olmak isteyenlere yönelik artık dünyada en çok uygulanan kişilik testi yapılacağını belirterek, bu sayede hastalık derecesinde kişilik bozukluğu olanların saptanarak teşkilata girmelerinin önüne geçileceğini söyledi.

'PSİKOLOJİK SAĞLIĞINI KORUYABİLEN POLİS BİR MUCİZEDİR'


Kırdök, Adana Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliği'nce düzenlenen "Stres yönetimi, aile içi iletişim" konulu seminerde konuştu. Polisin günlük hayatta psikolojik sıkıntı yaşamasına sebep olabilecek birçok etken olduğuna dikkat çeken Kırdök, "Uzman olarak söylüyorum. Sokaktaki herhangi bir polis psikolojik sağlığını koruyorsa bu büyük bir mucizedir. Yani burada sizi tebrik etmek lazım." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bazı projelerinde yer aldığını anlatan Kırdök, polislik mesleğinin karşılaştığı özellikler açısından çok fazla dertle uğraşmak zorunda olduğunu hatırlattı. İşin doğasının suçla uğraşmak olduğunu anlatan Kırdök, "Bunun getirdiği temel sıkıntı nedir. Bir insan bir olayla ne kadar muhatap olursa hayatı da o noktadan görmeye başlar. Bir polis de sürekli muhatap olduğu kişiler sebebiyle kime bakarsa baksın suçlu noktasından bakar." diye konuştu.
İşin doğası ve herkesin kişisel özellikleri olduğuna vurgu yapan Kırdök, şöyle devam etti: "Hepimiz insanız, herkesin kendine has zayıflıkları, zayıf noktaları var. Eğer bir polis olarak kişiliğinizde zayıf noktalar, polislik mesleğinde de zıt noktalardaysa böyle bir durumda sizin zayıflıklarınız ortadan kalkacağına daha büyük problem haline dönüşür. Bunun önemli bir problem olduğunu düşünüyoruz."

YENİ TEST HASTALIK EĞİLİMİ OLANLARI BELİRLEYECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün İnsan Kaynakları biriminde iki yıldan bu yana polisin kişilik özelliklerinin saptanmasına yönelik çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Kırdök, "Önümüzdeki sene başlayacak, bundan sonra polis seçiminde kişilik testi de uygulanacak. Hali hazırda uygulanıyor. Hali hazırda büyük 5 kuramına dayalı kişilik testi uygulanıyor. Fakat bu 5 kuramı patolojiyi (hastalıklı) ölçmüyor. Polislerin normal kişilik özeliklerini açıyor. Fakat geçenlerde Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bir toplantı yaptık. Polislerin hali hazırda, polis olarak başlamadan önce de kişilik özelliklerinin patolojik eğilimlerini ölçüp ona göre de hastalık eğilimi olanların alınmaması gerektiği konusunda bir görüş birliğine varıldı." diye konuştu.
Kırdök, dünyada en çok uygulanan kişilik testinin patolojik kişilik bozukluğunu ölçen çok yönlü kişilik envanterinin çalışmasını yaptıklarını çalışmaların İstanbul 'da yürütüldüğünü bildirdi. Kırdök, "Önümüzdeki yıl artık polislere kişilik testi de uygulanarak psikolojik bozukluğu bulunma olasılığı olanların elenmesi amaçlanıyor." dedi.

TESTİN ADI: MMPI, ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK TESTİ

MMPI kişilik testi, ABD ’de Minesota Üniversitesi tarafından geliştirilen ve 566 sorudan oluşan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde kliniklerde ve işyerlerinde yaygın olarak kullanılan bir kişilik testi olarak biliniyor. Test, uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak ortaya çıkartabilen bir özelliğe sahip. MMPI kişilik testi, depresyon, hipokondriazis (Hastalık hastalığı), histeri (Konversiyon), psikotik sapma, kadınlık-erkeklik (cinsel tercih ve eğilimler), paranoya (şüphecilik), psikasteni (saplantı-takıntı), şizofreni, hipomani (duygu durum bozukluğu, öfke patlaması), sosyal içe dönüklük (çekingenlik) durumlarının belirlenmesinde kullanılıyor. (CİHAN)