BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ISAF: El Kaide liderlerinden biri öldürüldü

El Kaide'nin Afganistan'daki en önemli ikinci hedefi olarak görülen Abdül Gani kod adlı Suudi savaşçı hava saldırısı sonucu öldürüldü.

Abone ol

Afganistan'daki çok uluslu güçler, El Kaide'nin ülkedeki en önemli ikinci hedefi olarak görülen yöneticisinin öldüğünü açıkladı.

Abdül Gani ya da Ebu Hafız el Nejdi olarak adlandırılan El Kaide liderinin eğitim kampları kurduğu ve Afgan aşiret liderlerine ve yabancılara düzenlenen saldırıların arkasında olduğu belirtiliyor.

Bu saldırılar arasında Başkan Hamid Karzai'nin yakın müttefiklerinden olan aşiret lideri Malik Zarin'in öldürülmesi de var.

NATO yetkililerine göre Suudi vatandaşı Abdül Gani, ülkenin doğusunda, Kunar bölgesinde iki hafta önce düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü.

El Kaide'nin Kunar bölgesindeki operasyon şefi olarak tanımlanan Abdül Gani'nin 13 Nisan'daki operasyon sırasında başka El Kaide üyeleri ve isyancılarla görüşmekte olduğu açıklandı.

Operasyon sonucu ölen başkaları da olduğu belirtildi, ancak isim ve ayrıntı verilmedi.

Asıl adı Salih Naiv Elmehlevi Dey olan El Kaide lideri, Suudi Arabistan'ın 2009'da yayınladığı 85 kişilik en çok arananlar listesinde 23. sıradaydı.

Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF, Abdül Gani'nin peşine 2007'de düştüklerini belirtiyor.

NATO öncülüğündeki koalisyon Afganistan'da hala faal durumda 100 kadar El Kaide mensubu olduğuna inanıyor.

Son bir ayda düzenlenen operasyonlarda ise bunların 25 kadarının öldürüldüğü belirtiliyor.

Firari mahkumlardan 65'i yakalandı

Öte yandan Afgan yetkililer, Pazar gecesi Kandahar Cezaevi'nden kaçan 500'e yakın mahkumdan 65'ini de yakaladıklarını söyledi.

Çok kapsamlı ve uzun vadeli bir hazırlıkla tünel kazarak firar eden 476 mahkum arasında 100 kadar Taliban komutanı olduğu belirtiliyor.