BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.500,34
HABER /  GÜNCEL

İrlanda'da acı reçeteye son

İrlanda, Troyka tarafından hazırlanan borç anlaşmasını tamamlayan ilk ülke oldu. Fakat yetkililer kemer sıkma politikalarının süreceğine işaret ediyor.

Abone ol

İrlanda Cumhuriyeti Maliye Bakanı, ülkenin kurtarma paketinden çıkmasının tarihi bir adım olduğunu fakat ekonomik önlemlerin devam edeceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Michael Noonan ülkesinin kurtarma paketinden çıkması üzerine gerçekleştirdiği basın toplantısında, İrlanda’nın bütçe açığının ve borcunun halen çok yüksek olduğunu söyledi.

İrlanda, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den oluşan Troyka tarafından hazırlanan borç anlaşmasını tamamlayan ilk ülke oldu.

Ülke 85 milyar euroluk (117 milyar dolar) kurtarma paketiyle ekonomik krizle baş etmeye çalışıyordu.

İrlanda Maliye Bakanı, kurtarma paketinden çıkmanın "çok iyi bir haber olduğunu" ama yolun sonu olmadığını söyledi.

Noonan, İrlanda’nın üç yıl önce kurtarma paketine başvurduğunu anımsatarak, “Paketin şartları yerine getirildi. Bütçe açığını kapatmak ve ekonomik dengeyi yeniden sağlamak için kemer sıkma politikaları uygulandı” dedi.

Noonan, kurtarma paketinden çıkmalarına karşın katı önlemlerin gevşetilmeyeceğini açıkladı.

Euro bölgesinde en derin krizden çıkmaya çalışan İrlanda’nın önümüzdeki yıl yüzde 2 büyümesi bekleniyor. Ülkede 2012 yılında yüzde 15 olan işsizlik yüzde 13’lere düştü.

İrlanda Başbakan Yardımcısı Eamon Gilmore da ekonomiyi rayına sokmak için daha yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

BBC’ye konuşan Gilmore, “üç yıl önce ayda 7 bin kişi işini kaybediyordu. Şu an ayda 5 bin yeni iş olanağı ortaya çıkıyor” dedi.

Gilmore, halen işsizliğin, özellikle de genç işsizliğin çok yüksek olduğunu söyledi.

Avrupa ekonomisindeki yavaş büyüme ile Euro Bölgesi’nin ekonomik durgunluktan çıkması bekleniyor.

Önümüzdeki yıl Portekiz’in de kurtarma paketini tamamlaması planlanıyor.