BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.436,65
HABER /  DÜNYA

Bakan Bağış: AB sürecine yeni bir ivme kazandırdık

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "İzlediğimiz kararlı politikalar, Avrupa Birliği sürecine yeni bir ivme kazandırmıştır...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "İzlediğimiz kararlı politikalar, Avrupa Birliği sürecine yeni bir ivme kazandırmıştır. Neticesinde 22. faslın bölgesel politikalar faslının açılmasına şahitlik ettik" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, TBMM Genel Kurulu’nda Avrupa Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri sırasında konuşma yaptı. Bakan Bağış, Meclis’in özellikle son 11 yılda Avrupa Birliği sürecinin itici gücü olduğunu belirterek, Avrupa Birliği uyum yasalarının Meclis’in eseri olduğunu kaydetti. Bağış, Meclis’in AB sürecine destek çıktığını belirterek, Meclis’ten çıkarılan her yasanın Avrupa Birliği sürecine olumlu yansıyacağını kaydetti. Bağış, şunları söyledi:
"Bugün Türkiye’de en reformcu hükümeti iş başındadır. Burada muhalefet milletvekilleri AK Parti’den kurtulmadan AB sürecinde bir yere varamayız dediler. Onlar şunu unutuyorlar; AK Parti AB hedefi konusunda hiçbir zaman şaşmadı. Ama AK Parti öncesinde AB sürecinin 200 yıllık süreçten farkı vardır. 200 yıllık süreç millete rağmen bir süreç olmuştu. AB süreci milletin önündeki engelleri kaldıran, milletin kendi dinamiklerini hayata geçirmesini sağlayan süreç olmuştur. Sözde modernleşme sürecinin yaratığı sonuç, vesayete dayalı bir imtiyazcılar demokrasisiydi. Ama hükümetimizin önderliğinde başlayan AB süreci bu vesayetleri yıkarak, gerçek katılımcı demokrasiye ye geçişi sağladı."

“İZLEDİĞİMİZ KARARLI POLİTİKALAR, AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNE YENİ BİR İVME KAZANDIRMIŞTIR”
Bağış, 2002 yılından beri 350 yasa tasarısının yasalaştığını belirterek, 2008 krizinde Avrupa’da 6 milyon kişinin işini kaybettiğini, Türkiye’de ise 5 milyon kişiye istihdam sağlandığına dikkat çekti. Bakan Bağış, "İzlediğimiz kararlı politikalar, Avrupa Birliği sürecine yeni bir ivme kazandırmıştır. Neticesinde 22. faslın bölgesel politikalar faslının açılmasına şahitlik ettik" dedi.
Bağış şöyle konuştu:
"80 darbesi öncesinde 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması sayesinde bize vize uygulanmaması gereken ülkelerin Türkiye’nin gencecik fidanları sığınmacı olarak gidemesinler diye vize uygulamasına göz yuman ve hatta teşvik eden darbeci zihniyetin o yanlış, çarpık zihniyeti düzeltmek için 30 yıldır uğraşıyoruz. Artık Avrupa Birliği Türkiye’nin yükselen gücünün bilinciyle Türkiye’nin vize muafiyet müzakerelerine başlamak için gerekli adımları attı."