BIST 9.590
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.489,28
HABER /  GÜNCEL

İranlı üst düzey isim AK Parti merkezinde

Son dönemde gerginleşen Türkiye-İran ilişkileri, AK Parti Genel Merkezi'nde masaya yatırıldı.

Abone ol

Üst düzey İranlı yetkili Mehmanparast, Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından Ömer Çelik ile ikili ilişkileri görüştü. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Türkiye ve İran arasında konjonktürel bazı sorunlar olabilir ama bu büyük resmi bozmaz. Biz her zaman büyük resme bakarız'' dedi. 

Çelik, parti genel merkezinde İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast ile görüştü. 

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çelik, faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Suriye'den Yemen'e, Tunus'tan Bahreyn'e, son zamanlarda gündem olan Patriot füzeleri ve füze sistemlerinin de aralarında bulunduğu bütün bölge konularını konuştuklarını belirten Çelik, ''Kendi aramızda görüşlerimizi paylaştık'' ifadesini kullandı.

YENİ PLANLAMA

Türkiye-İran arasındaki ikili ilişkileri de görüştüklerini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

''Ekonomik ilişkilerimizdeki ivme artışından memnuniyetimizi dile getirdik. Ayrıca yeni bir planlama yaptık. Daha önce Sayın Büyükelçi beni İran'a davet etmişti. Şimdi aziz dostum, değerli kardeşim Mehmanparast da beni davet etti. Ben de kendilerine parti adına yapacağım ilk yurt dışı ziyaretinin İran'a olacağı sözünü verdim. Bu arada yeni bir planlama yapıyoruz. Basın mensuplarımızın karşılıklı İranlı ve Türk yetkililerle görüşmesini, aydınlarımızın, entelektüellerimizin İranlı ve Türk yetkililerle karşılıklı görüşmesini planlayacağız. Biz her zaman şunu söylüyoruz, Türkiye ve İran arasında konjonktürel bazı sorunlar olabilir ama bu büyük resmi bozmaz. Biz her zaman büyük resme bakarız. Dolayısıyla kardeş bir ülkeden, dost bir ülkeden böylesine değerli bir konuğu bugün AK Parti Genel Merkezi'nde ağırlamaktan büyük şeref duydum. Kendisini her zaman bekliyorum. İranlı konuklarımıza burada bir evlerinin olduğunu hatırlatmak isterim.''

MEHMANPARAST: TÜRKİYE VE İRAN STRATEJİK İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mehmanparast da güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Çelik'e teşekkür etti.

Bölge şartlarının ''hassas'' bir süreçten geçtiğini ifade eden Mehmanparast, ''Bölge sorunlarını çözmek adına kesinlikle bölgenin iki büyük ülkesi İran ve Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacımız var'' dedi.

İki ülkenin kamuoyunda da bazı hassasiyetler oluştuğuna dikkati çeken Mehmanparast, iki ülkenin siyasetçilerinin doğru politikalar öngörüp bu hassasiyetleri gidermesi gerektiğini söyledi.

Bölgede istikrar, barış ve huzurun kurulup, yaygınlaşması için iki ülke yetkililerinin de çaba gösterdiğini söyleyen Mehmanparast, şunları kaydetti:

''Bu, iki ülke yetkililerinin iradesi doğrultusundadır. Bu toplantı çerçevesinde iki ülke yetkililerinin, iki ülkenin basınıyla daha yakın ilişkiler içine girmeleri gerektiğini konuştuk. Bu doğrultuda da iki ülkenin kamuoyundaki düşünceleri gidermeleri gerektiğini konuştuk. Ayrıca bölgedeki sorunları çözmek için bölge halkının hukukunu, haklarını ve istikrarı baz almamız gerektiğini konuştuk. Siyonizm rejimi ve bunu destekleyenler, kesinlikle bölgemizde ve bölgedeki ülkeler arasında iyi ilişkiler olmasını istemezler. Türkiye ve İran stratejik işbirliği içinde. Kesinlikle birbirimizle işbirliği içinde bölgemizde istikrar ve barışı sağlamamız gerekiyor. İki ülke ortak tarih ve kültüre sahip. İki ülke halkı birbirine karşı kesinlikle derin sevgi beslemektedir. Allah'ın izniyle biz yan yana ve işbirliği içinde bölge halkına çok aydınlık bir gelecek vadedebiliriz, sağlayabiliriz. Hem ikili hem çoklu işbirliği çerçevesinde bölgemizdeki barışı ve istikrarı sağlamamız mümkün olacaktır.''

Ömer Çelik'i İran'a davet ettiğini de belirten Mehmanparast, iki ülke arasındaki basın işbirliğinin de geliştirilmesi için yardım istediklerini söyledi. 

''Biz kesinlikle bölgemizdeki İslam ülkelerinin güçlenmesinden yanayız'' diyen Mehmanparast, Türkiye'nin kendileri için özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. Mehmanparast, ''Allah'ın izniyle birbirimizle işbirliği içinde bölgemize barış ve istikrarı sağlamak adına güçlü adımlar atacağız. Yine birlikte, el ele bölgemizde şiddeti ve şiddetin yayılmasını engellemek adına elimizden geleni yapacağız'' diye konuştu.

Görüşmede, İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur da Mehmanparast'a eşlik etti