BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İranlı general K. Irak'ta öyle bir poz verdi ki

İran Özel Kuvvetler Birliği Kudüs'ün komutanı General Kasım Süleymani, peşmerge komutanlarıyla birlikte poz verdi.

Abone ol

İran yönetimi, Batılı ülkelere ve Türkiye'ye ne net biçimde IŞİD politikasını bu fotoğraf karesiyle duyurdu.

İran'ın en güçlü adamlarından, Özel Kuvvetler Birliği Kudüs'ün komutanı General Kasım Süleymani Kuzey Irak'ta peşmerge komutanlarıyla poz verdi.

ERBİL VE BAĞDAT'I KURTARDI İDDİASI

Irak topraklarında IŞİD'e karşı savaşan birliklerin komutanlığını yürüten Kasım, geçtiğimiz günlerde ölümden döndüğü açıklandı. Kasım'ın yönetimindeki Kudüs birliklerinin Erbil'in düşmemesinde ve Bağdat savunmasında büyük rolü olduğu iddia edildi.

İran IŞİD tehdidine karşı peşmergelere yardım için en seçkin adamını Kuzey Irak'a yolladı. İran televizyonunun servis ettiği görüntü ve fotoğrafları İngiliz The Guardian gazetesinin paylaştığı fotoğrafı servis etti.

İRAN NE MESAJ VERİYOR?

Peki bu ne anlama geliyor? ABD'nin oluşturduğu koalisyonda yer almayan İran, 14 Ekim'de yayımlanan bu kareyle Tahran ne mesaj vermek istiyor? Suriye'de Esad'ı korumakta kararlı olan ve hatta generallerini bu ülkeye yollayan İran, benzer tavrını Irak'ta sürdürüyor.

Hükümetin iflah olmaz Ortadoğu politikası muhaliflerinden Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, bugünkü yazısında fotoğrafı böyle yorumluyor:

"Fotoğraf, ABD Başkanı'na şunu diyordu: "Siz orada IŞİD'e karşı nasıl mücadele edileceğini konuşuyorsunuz ve bizi bu toplantıya davet etmiyorsunuz. Ama bakın biz sahadayız ve savaşmaya başladık bile..."

Öte yandan İran halkına da, "Merak etmeyin, ülkemizin güvenliği için biz bölgede gerekli her şeyi yapıyoruz" mesajı verilmektedir.

MİT BU FOTOĞRAFI NASIL DEĞERLENDİRDİ

MİT bu fotoğrafı nasıl değerlendirmiştir bilmiyorum...
Ama fotoğrafın anlattığı en büyük Ortadoğu gerçeği şudur.

Bölgede aktif güçlerin hiçbirinin birinci önceliği Esad rejimini devirmek değildir.
Hatta bu seçenek yavaş yavaş unutulmaktadır.
O nedenle Türkiye'nin birinci önceliği veya IŞİD'le birlikte simetrik önceliği Esad'ı devirmeye veren girişiminin ne kadar etkili olacağını tahmin etmek zor.
Aynca, iki önemli gelişmeyi de bölgedeki bu yeni stratejik denklemin içine muhakkak yerleştirmek gerekli.
Birincisi, geçen salı günü Kuzey Suriye'deki Kürtlerin en önemli örgütü PYD'nin lideri Salih Müslim, Erbil'de Mesud Barzani ile bir araya geldi. Yani Barzani, PKK çizgisindeki PYD ile IŞİD'e karşı ittifak kuruyor.
İkincisi, dün akşam da ABD Dışişleri Bakanlığı ilk kez PYD ile resmen temas kurduğunu açıkladı.
Sonuçta şunu söyleyebiliriz: Bölgenin kazanan ve kaybedenleri giderek daha belirgin biçimde ortaya çıkıyor.
Ve ne yazık ki Türkiye kazanan taraflar arasında gözükmüyor."

iran.20141017093224.jpg