BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

’’İran’la ortak üniversite kurmuyoruz’’

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İran’la imzalanan mutabakat zaptında ortak bir üniversite kurma gibi bir faaliyetin olmadığın...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İran’la imzalanan mutabakat zaptında ortak bir üniversite kurma gibi bir faaliyetin olmadığını bildirildi.

’’ANLAŞMA İSTENDİĞİ ZAMAN SONLANDIRILIR’’
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı ile İran Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Eğitim Alanında İşbirliği” protokolüne ilişkin yapılan basında yer alan haberler üzerine açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, “Türkiye-İran ‘Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’ her iki ülkenin eğitimden sorumlu bakanları tarafından 19 Haziran 2012 tarihinde Tahran’da imzalanmıştır. Haberlerde bahsedilenin aksine, anlaşma istendiği zaman sonlandırılabildiği gibi istenilen kısımları gerek görüldüğünde değiştirilebilmekte ve uygulamalar karşılıklı mutabakata dayanmaktadır” denildi.

’’ORTAK ÜNİVERSİTE KURMUYORUZ’’
Anlaşmada, karşılıklı iyi niyete bağlı ve yapılacak her faaliyetin ülkenin kanunlarına uygun olması gerektiği Madde 1’de belirtildiği vurgulanarak şöyle denildi: “Ülkemiz çıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddesi yoktur. Bu çerçevede yapılan standart iş birliği anlaşmaları Dışişleri Bakanlığının da uygun görüşü ile imzalanmakta olup, 50 ülke ile de benzer anlaşmalar imzalanmıştır. Anlaşma çerçevesince liselerin internetle birbirine bağlanacağına vurgu yapılan haberlerde, Madde 8’e gönderme yapılmaktadır ki, bu maddede esasında UNESCO’nun 1953’ten beri devam eden Ortak Okullar Projesi (ASPnet) referans alınmaktadır. Bu madde salt bilgi paylaşımını değil kültürlerarası diyalog, anlayış ve barışın teşvikini hedeflemektedir. Ayrıca, mutabakat zaptının hiçbir maddesinde ortak üniversite kurma gibi bir faaliyet planlanmamıştır. Kaldı ki bu anlaşmanın bir yıl önce imzalanmasına rağmen, bu günlerde gündeme getirilmesi oldukça manidardır.”
(İHA)