BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.427,59
HABER /  GÜNCEL

İran'la nükleer görüşmelerde yeniden uzatma

İran'ın nükleer programıyla ilgili bir anlaşma için 31 Mart'ta tamamlanması planlanan müzakerelerde uzatma ikinci gününde. Görüşmelerde ilerleme kaydedildiği ancak nihai sonuca varılamadığı söyleniyor.

Abone ol

İran'ın nükleer programıyla ilgili bir anlaşma için yapılan ve 31 Mart'ta sona ermesi planlanmış olduğu halde uzatılan müzakereler bugün de devam ediyor.

Görüşmelerde ilerleme kaydedildiği ancak nihai sonuca varılamadığı söyleniyor.

Muhabirler, geniş çerçeve üzerinde anlaşma olduğunu ancak karmaşık ayrıntıların herhangi bir duyuruyu ertelemekte olduğunu söylüyorlar.

Uluslararası güçler yaptırımları hafifletme karşılığında İran'ın nükleer programını frenlemek için çalışıyor.

P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ve Almanya) ile İran arasında Lozan'ın Beau-Rivage Palace Hotel'inde yapılan müzakerelerde, İran'ın bir yıldan az bir süre içinde nükleer silah üretmesinin önlenmesine çalışılıyor.

İran ise böyle bir amacı olmadığında ısrar ediyor.

"Hemen önümüz gündoğumu"

Lozan'daki BBC muhabiri Barbara Plett Usher, müzakerecilerin İran'ın nükleer araştırması ve yaptırımları rahatlatma zamanlaması ile ilgili detaylar üzerinde tıkandığını belirtiyor.

Batılı yetkililer, "İran'ın uzlaşmaz tutumundan" şikayetçi.

Ama İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, diğer tarafın baskıcı taktikler kullanarak, aşırı talepler dile getirdiğini iddia etti.

İran'ın nükleer müzakerecisi Ali Ekber Salehi ise "hemen önümüz gündoğumu" dedi.

Zarif, gerçek zorlukların önümüzdeki aylarda, müzakereciler teknik sorunlara son şeklini vermeye çalışırken ortaya çıkacağını belirtti.

Bu görüşmelerde 30 Haziran'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması hedefleniyor.