BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İranın Türkiyeye güveni sonsuz

Laricani, Tahran'ın arabulucu olarak Brezilya'yı tercih ettiği iddialarını yalanlayarak, "İki ülke ortak çalışıyor. Ortada tek bir süreç var" dedi.

Abone ol

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Türkiye ve Brezilya’nın nükleer krizin çözümü için getirdiği önerilere olumlu baktıklarını söyledi. İKÖ Parlamentolar Birliği toplantısı için bulunduğu İstanbul’da star’ın sorularını cevaplayan Laricani “Biz elimizdeki zenginleştirilmiş uranyumun bir kısmının İran toprakları üzerinde ve eş zamanlı olarak takas edilmesini istiyoruz. Ama Amerika, bizden uranyumu bir başka ülkede teslim etmemizi ve yakıt için en az 10 ay beklememizi istiyor. Bunu kabul edemeyiz. Ancak Türkiye ve Brezilya’nın önerilerini değerlendiririz” dedi.

YARIN TÜRKİYE’YE DE ‘HAYIR’ DİYECEKLER

İran’ın barışçı nükleer teknolojiye sahip olma hakkı bulundu tezini tekrarlayan Laricani “Başbakan Erdoğan da barışçı nükleer enerjinin bir hak olduğunu açıkladı. Bugün İran’ın nükleer çalışmalarını engelemek istiyenler yarın Türkiye’ye de ‘hayır’ diyebilir. Tamamen barışçı bir program üzerinde şüphe yaratmak, tıbbi alanda kullanmak istediğimiz çalışmaları bile engellemek istiyorlar” diye tepki gösterdi. Nükleer müzakerelerde ABD’ye güvenmediklerini belirten Laricani “Amerika’ya güvenmiyoruz çünkü bizim düşmanımız. Ama Türkiye; bizim dostumuz, komşumuz ve kardeşimiz. Bölgesel konumu nedeniyle bir çok konuda inisiyatif geliştirdi. Her aşamada Türk yetkililerle görüşüyoruz. Hükümetin çabalarını sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.

OBAMA’NIN VAATLERİ BOŞ

İran Meclis Başkanı Laricani, ‘İran neden Türkiye yerine Brezilya’nın arabuluculuğunu istedi’ şeklindeki soruya “Bu konuda yanlış anlaşılma var ve yanlış mesajlar veriliyor. Türkiye yerine Brezilya’yı arabulucu istediğimiz doğru değil. İki ülke ortak çalışıyor. Bazı adımları Türkiye bazı adımları Brezilya atıyor. Ama ortada tek bir süreç var” dedi. Laricani, Başkan Obama’yı da “Bölgeyi dolaşıp mesaj veriyor. Ama o kadar. Daha bir adım atmadı. ‘Sözlerimi dinleyin elime bakın’ diyor. Eline bakıyoruz bir şey yok. Elinde birşey olsaydı İsrail’in yaptıkları konusunda da tavır alması gerekirdi” diye eleştirdi.