BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Herkes Baykal geri döner diyor

Deniz Baykal'ın internete düşen görüntüleri nedeniyle istifası CHP’deki çatlağı ortaya çıkardı!..

Abone ol

Partideki bir grup Baykal’ın artık kenara çekilip ‘ağabeylik’ yapmasını isterken CHP’nin ağır topları ve kamuoyu ise yaşanan bu ‘geçici’ ayrılığın uzun sürmeyeceğini düşünüyor.

Türkiye’de olduğu kadar dünyada da büyük ses getiren CHP lideri Deniz Baykal, istifa kararını açıkladığı basın toplantısının ardından dört gazetenin Ankara temsilcisine ayrı ayrı demeçler vererek “Geri dönüş’ sinyalleri verdi. Baykal’ın bu demeçleri kulislerde dolaşan ‘kısa süre içinde geri dönecek’ iddialarına da güçlü bir dayanak oldu. Hürriyet, Posta, Milliyet ve Radikal gazetelerinin Ankar temsilcilerine konuşan Baykal önümüzdeki süreçte tekrar konuşup konuşmamaya karar vereceğini söyledi.

Demeçlerinde “Halk talep ederse geri dönerim” diyen Baykal’ın öne çıkan mesajları ise şunlar: “Şimdi bir süre sessiz kalıp gelişmeleri izleyeceğim. Halkı ve parti tabanını gözlemleyeceğim. Halk bana ‘dön’ derse dönerim, ‘git’ derse siyaset defterini kapatırım. Ama şunu söyleyeyim, kurultaya katılmayacağım.” CNN Türk televizyonuna yaptığı değerlendirmede ise Baykal, yeni bir başlangıç vurgusu yaparak “Örgüt de bu yönde karar alırsa destek veririm” dedi. Baykal Radikal’den Murat Yetkin’e yaptığı açıklada ise bir başka ilginç ayrıntıyı anlattı. Görüntülerdeki kadın olduğu iddia edilen Nesrin Baytok’un eşi Can Baytok ile haftada iki üç kez görüştüğünü söyleyen Baykal, bu görüntülerin sızmasında Can Baytok’un parmağı olduğu yönündeki iddialara da inanmadığını vurguladı.

GİTMELİ

Deniz Baykal’ın yakın kurmayları geri dönüş yönünde açıklamalar yaparken, parti içinde bir grup da Baykalsız CHP’nin sinyallerini vermeye başladı. Bu isimlerin en önemlisi hiç şüphesiz CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin. Baykal’ın istifasını açıkladığı saatlerde NTV’nin canlı yayınında olan Tekin haberi aldığında gözyaşları içinde Baykalsız CHP’nin sinyalini carde. “Sayın Baykal bundan sonra parti dışında  bize abilik yapacaktır” diyen Tekin Olağan Kurultay’daki başkan adayını ise şu şekilde açıkladı: Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer adaylar için kapılarımız açık.”

ONURSAL BAŞKAN OLSUN 

Baykal’ın artık siyaset dışında kalması gerktiğini düşünen bir diğer önemli isim de bir önceki Olağan Kurultay’da Baykal’ın rakibi olan Umut Oran. Oran, Baykal için, “Onursal Genel Başkan olsun” teklifini getirdi. 

KOÇ: ÜZERİME DÜŞENİ YAPARIM

Geçen kurultayda Baykal’ın bir diğer rakibi Samsun Milletvekili Haluk Koç ise, partisinin alacağı kararlara uyacağını belirtirken Koç’a yakın isimlerden, Kırşehir eski Milletvekili Hüseyin Bayındır ise daha net: “Bence dönmemeli.”

KALMALI

İnternete düşen görüntülerin ardında istifa eden CHP lideri Deniz Baykal’ın görevinin başına dönmesini isteyenler parti yönetimindeki “ağır toplar.” Bu grubun en önemli isimlerinden biri olan Genel Sekreter Önder Sav dün yaptığı açıklamada bu tutumunu net olarak ortaya koydu: “Baykal istifa etti gitti diye kimse elini ovuşturmaya kalkmasın.” Sav, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada partinin ve kendisinin  her şarta Baykal’ın arkasında olduğunu vurguladı.

FATİH SULTAN TAKTİĞİ 

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek de yaptığı açıklamada Baykal’ın dönmesi konusunda herkesin hemfikir olduğunu iddia ederek “Dönerse çok mutlu oluruz” diye konuştu. Mehmet Sevigen ise bu istifayı Fatih Sultan Mehmet taktiğine benzeterek Baykal’ın zamanı gelince yeniden liderliğe döneceğini ileri sürdü. 

‘AĞABEYE FALAN İHTİYACIMIZ YOK’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de “Baykal dönerse kötü olur diyenler komplonun bir parçası. Bizim ablaya da, ağabeye de, emanetçiye de ihtiyacımız yok” sözleriye rengini açıkça belli edenlerden oldu.