BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İktidar seçim ekonomisini yasakladı

Hükümet, IMF dayatması olmadan tüm kamu harcamalarını denetime alacak 'mali kural'ı görücüye çıkardı.

Abone ol

Hükümet, IMF dayatması olmadan tüm kamu harcamalarını denetime alacak ‘mali kural’ı görücüye çıkardı. Seçim ekonomisi ve popülizm, bu programla tarihe karışacak. Başbakan Erdoğan, seçim öncesi ekonomik kozlarından vazgeçen ilk başbakan oluyor

AK Parti Hükümeti genel seçimlere bir yıl kala tarihi bir karar alarak seçim ekonomisi ve popülist politikaları uygulamayı engelleyecek yasaya imza atmaya hazırlanıyor. Uzun süredir üzerinde tartışılan mali kural dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanırken, merkezi hükümet ve belediyelerin harcamaları konusunda radikal düzenlemeler getiriliyor. IMF olmadan, hükümet ve bürokratlarca hazırlanan Mali Kural Yasa Taslağı’na göre hükümet daha önce açıkladığı mali çerçeveleri yasalar doğrultusunda uygulamakla mecbur tutuluyor. Bu düzenlemeyle seçim öncesi hızla artan kamu ödemeleri ve devlet bütçesinden yapılan popülist harcamaların önüne set çekilecek. Böylece Erdoğan, bir seçim öncesi ekonomik kozunu yasayla sınırlamayı kabul eden ilk başbakan olacak.

AÇIK YÜZDE 1, BÜYÜME YÜZDE 5

Türk ekonomisinde yeni bir dönem başlatacak olan Mali Kural Yasa Tasarısı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklandı. Babacan, gelecek yıl uygulamaya girecek olan ve Türkiye’nin uzun dönemli perspektifini ortaya koyan, iki ana bileşenden oluşan mali kural ile yıllık büyümenin yüzde 5, genel bütçe açığının ise GSYH’ye oranının yüzde 1 olarak belirlendiğini açıkladı. Babacan, mali kuralın, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, “Mali kuralla Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor” dedi. Babacan, mali kuralla en önemli amaçlarının, kamu mali politikalarına uzun vadeli öngörülebilirlik getirmek olduğunu belirtti. Babacan, mali kuralla birlikte Türk ekonomisinin rotasının belirlendiğini ifade etti. (Star)