BIST 10.004
DOLAR 32,34
EURO 34,75
ALTIN 2.431,13
HABER /  GÜNCEL

İran'ın nükleer programında uzlaşma

İran'ın nükleer programının kısıtlanması karşılığında ambargoların kaldırılmasını öngören bir uzlaşmaya varıldığı belirtildi. Anlaşma uyarınca İran'ın nükleer tesisleri BM tarafından denetlenebilecek.

Abone ol

İran'ın nükleer programının kısıtlanması karşılığında ambargoların kaldırılmasını öngören bir uzlaşmaya varıldığı belirtildi.

Diplomatların verdiği bilgiye göre Viyana'da yapılan müzakerelerde varılan anlaşmada İran'ın nükleer tesislerinin denetlenmesiyle ilgili bir uzlaşma da sözkonusu.

AB'den yapılan açıklamada müzakere heyetlerinin yapacağı son bir toplantıdan sonra basın toplantısı düzenleneceği kaydedildi.

Viyana'da İran ve aralarında ABD, Rusya ve İngiltere'nin de bulunduğu dünyanın önde gelen altı ülkesi müzakerelerde bulunuyordu.

P5 diye anılan BM'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ve bu ülkelere ek olarak Almanya nükleer silah imalatını önleyebilmek için İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamak istiyor.

Uluslararası ambargolar nedeniyle zorluklar yaşayan İran en başından bu yana nükleer programın barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

Associated Press'e bilgi veren bir diplomat anlaşma uyarınca BM denetçilerinin askeri tesisleri de denetleyebileceğini ancak İran'ın erişim taleplerine karşı gelebileceğini belirtti.

Reuters da adının açıklanmasını istemeyen iki İranlı diplomata dayanarak uzlaşmaya varıldığını bildirdi.

Bir diplomatın "Çabalarımız işe yaradı, Tanrı halkımızı korusun" dediği belirtildi.