BIST 10.169
DOLAR 32,17
EURO 35,05
ALTIN 2.467,36
HABER /  DÜNYA

İrandan İsraile sert gözdağı

İran Savunma Bakanı, 'Eğer İsrail bize saldırırsa cevabımız çok elim olur' dedi.

Abone ol İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'ın 'nükleer silah geliştirme çabaları sürdüğü takdirde İsrail'in İran'ı vuracağı' yönündeki açıklamalarına ilişkin, 'Eğer İsrail bize saldırırsa cevabımız çok elim olur' dedi.

Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Casim ile savunma işbirliği anlaşmasını imzaladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Neccar, İsrail Ulaştırma Bakanı Mofaz'ın İran'ın nükleer programı konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

'Siyonist rejim Lübnan yenilgisinden bu yana bazı psikolojik sorunlar yaşıyor. İsrail gençlerinin yarısı başka yerlere göç etmek istiyor. Çünkü bu rejimin ayakta kalacağından ümitlerini kesmişler. Bu yüzden de bu ülkenin yetkilileri zaman zaman çok ahmakça iddialarda bulunuyorlar. İran istikrarlı ve kalıcı bir rejimdir, silahlı kuvvetleri de çok güçlüdür. İsrail eğer bize ahmakça bir saldırıda bulunursa cevabımız çok elim olur.'

'MALİKİ BELGE SUNMADI'

Neccar, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Tahran ziyaretinde, İran'ın Irak'ın içişlerine karıştığına ilişkin bazı belgeler sunduğu yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine de, bu yöndeki iddiaları reddetti.

Maliki'nin buna ilişkin hiçbir belge sunmadığını ifade eden Neccar, 'Bunlar, iki ülke arasındaki ilişkileri bozmak için düşmanlar tarafından ortaya atılan şayialardır' dedi.

ABD, Irak'taki Şii gruplar üzerinde etkili olan İran yönetimini, bu ülkedeki Şii direnişçileri eğitmek ve lojistik destek sağlamakla suçluyor. Irak'taki asıl sorunun işgalciler olduğunu ifade eden İran, Washington yönetiminin iddialarını kabul etmiyor.

GÜVENLİK ANLAŞMASI

İran Savunma Bakanı Neccar, ABD ile Irak hükümeti arasında imzalanması planlanan güvenlik anlaşmasına ilişkin görüşünün sorulmasına üzerine de, anlaşmanın henüz taslak düzeyinde olduğunu ve imzalanmadığını belirtti.

'Irak halkının çıkarlarını çiğneyen bütün anlaşmaları kınıyoruz' diyen Neccar, 'Irak'ın iyi bir komşusu olarak' bu ülkenin toprak bütünlüğünü, bağımsızlık ve istikrarını desteklediklerini kaydetti.

İran yönetimi, ''ABD'yi uzun süre komşusu yapacağı'' ifade edilen güvenlik anlaşmasına karşı çıkıyor ve Irak'taki Şii gruplardan anlaşmanın engellenmesini istiyor. Irak Başbakanı Maliki'nin iki gündür Tahran'da İranlı yetkilileri güvenlik anlaşması konusunda ikna etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

'Irak'ın, İran'a zarar veren bir yer haline gelmesine asla müsaade etmeyiz' diyen Maliki, anlaşmanın aleyhlerine olmayacağına ilişkin İran'a 'güvence' vermişti.